Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниДеяким пенсіонерам скасували доплати до пенсії - кого торкнулося

Деяким пенсіонерам скасували доплати до пенсії – кого торкнулося

Этот материал также доступен на русском языке
Українським пенсіонерам держава недоплатила 43 мільярди гривень. У Мінсоцполітики повідомили, коли повернуть цю заборгованість і хтось із пенсіонерів недоотримав виплати.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що йдеться про гроші, які держава заборгувала пенсіонерам, які проживають на територіях, які  заражені внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Так, згідно із законом “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, їм належать щомісячні доплати до основної пенсії у розмірі однієї, двох або трьох мінімальних зарплат.

Свого часу дія 39 статті цього закону, яка передбачає доплати для мешканців забрудненої території, була припинена. Однак у липні 2018 року Конституційний Суд розблокував її, і з того часу уряд має платити мешканцям Чорнобильської зони те, що їм належить.

Але поки що держава не має грошей. Тому заборгованість, що утворилася ще п’ять років тому, зараз продовжує зростати. Втім, зараз держава не має жодної можливості віддати людям борг.

“Це величезна сума, яка порівнюється з річним обсягом допомоги для всіх внутрішньо переміщених осіб в Україні… Потрібно розуміти, що великі доплати або досить великі доплати сьогодні Україна не має змоги здійснювати з урахуванням і військової, і економічної ситуації”, – наголосила міністерка.

Тому поки що немає й мови про повернення заборгованих виплат. Швидше за все, ця заборгованість не буде погашена і після закінчення військового стану.

У Мінсоцполітики вважають, що такі виплати взагалі свого часу було призначено необґрунтовано.

“Йдеться не про пенсіонерів-ліквідаторів, не про постраждалих пенсіонерів, а про людей, які умовно все життя пропрацювали у Львівській області, а під пенсію купують будиночок на Житомирщині, переселяються та подають заявку на виплату цієї пенсії”, – заявила чиновниця.

Жолнович зазначила, що пенсії, нараховані мешканцям забрудненої зони відповідно до їх страхового стажу та заробітків, держава їм щомісяця виплачує, як і решті українських пенсіонерів. Але питання доплат зараз не на часі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що деяким пенсіонерам змінили правила отримання пенсій.

Джерело: biz.today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні