П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 20 травня – Всесвітній день бджіл та День банківських...

Яке сьогодні свято: 20 травня – Всесвітній день бджіл та День банківських працівників України

Этот материал также доступен на русском языке
20 травня 2023 року – це субота. Сьогодні відзначають Всесвітній день метрології, Всесвітній день бджіл та Всесвітній день травматолога. В Україні - День банківських працівників та День перекладачів жестової мови.

Всесвітній день метрології

Це свято щорічно відзначається 20 травня. День обраний на ознаменування підписання 20 травня 1875 року в Парижі, на міжнародній дипломатичній конференції, знаменитої “Метричної Конвенції”, яка стала першою міжурядовою угодою про науково-технічне співробітництво, що заклало фундамент єдиного міжнародного метрологічного простору. На основі цієї Конвенції було створено міжурядову Міжнародну організацію заходів та ваг.

1875 року Конвенцію підписали 17 країн. У 1921 році до Метричної Конвенції було внесено зміни, і в даний час до неї входить близько 50 держав-учасниць.

Всесвітній день бджіл

Це свято започаткувала Генеральна Асамблея ООН у грудні 2017 року.

Для святкування було обрано 20 травня – на згадку про одного з видатних бджолярів, новаторів цього виду діяльності – Антона Янша (1734–1773), який вважається одним із основоположників сучасного бджільництва. Він народився в Словенії 20 травня 1734 року і зробивши бджільництво своєю основною діяльністю, значно досяг успіху на цій ниві, зумівши навіть написати посібник, надрукований у 1771 році німецькою мовою.

Крім меду до продуктів бджільництва, що використовується людиною, відносяться маточне молочко, бджолиний віск, прополіс, перга.

Всесвітній день травматолога

Історики та археологи вважають, що ще у Стародавньому Світі люди намагалися лікувати наслідки травм, роблячи операції зі зрощування переломів кінцівок та навіть кісток черепа. Серед знахідок минулого вчені мають і медичні інструменти, які імовірно використовувалися лікарями в давнину. Перші спроби систематизувати відомості щодо лікування травм були зроблені Гіппократом.

День банківських працівників України

Щороку 20 травня в Україні відзначають День банківських працівників. Це професійне свято було встановлено Указом Президента країни у 2004 році з метою наголосити на важливій ролі банківської системи та значний внесок банківських працівників у розвиток економіки України та забезпечення її фінансової стабільності.

День перекладача жестової мови в Україні

Також у цей день своє професійне свято в Україні відзначають люди дуже рідкісної професії — перекладачі-дактилологи, або сурдоперекладачі — фахівці, які допомагають глухим і людям, які погано чують, розуміти звернені до них фрази і вести діалог з оточуючими. Іншими словами, вони перекладають усне мовлення на мову жестів.

День перекладача жестової мови в Україні з’явився у календарі святкових дат у 2009 році. Тоді IV пленум центрального правління Українського товариства глухих, відгукнувшись на ініціативу Ради перекладачів жестової мови, випустив ухвалу про започаткування професійного свята. Це рішення також підтримали Всесвітня асоціація перекладачів жестової мови та Європейський форум перекладачів жестової мови.

За статистикою, в Україні нині живе близько 1,5 мільйона громадян, які страждають на різні порушення слуху. Десята частина з них потребує перекладачів жестової мови.

День народження джинсів

Джинсовий одяг з’явився понад 200 років тому. Не одне покоління виросло у цих практичних штанях. Перші джинси були випущені в Америці людиною на ім’я Леві Страус в 1853 і продані за ціною 1 долар 46 центів за пару.

Це були міцні штани з парусини, зі швами, посиленими подвійним рядком, з безліччю кишень. Штани користувалися популярністю у каліфорнійських золотошукачів. Перша промислова партія розійшлася миттєво. І через деякий час Страус організував у Сан-Франциско фірму Levi Strauss & Co з пошиття робочого одягу.

20 травня 1873 року фірма Levi Strauss & Co отримала ліцензію на одноосібне право виробництва штанів із заклепками на кишенях. Ось ця дата і вважається офіційним днем народження джинсів. В 1886 на джинсах фірми з’являється знаменитий шкіряний лейбл “Levi’s”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні