Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі на понеділок, 8 травня: на Землі позначаються наслідки потужного сонячного...

Магнітні бурі на понеділок, 8 травня: на Землі позначаються наслідки потужного сонячного спалаху

Этот материал также доступен на русском языке
На Землі 7-8 травня через незрозумілий вибух на Сонці можлива магнітна буря. Вибух незвичайної плями призвів до викиду корональної маси. Астросиноптики повідомляють, що це завдасть шкоди магнітному полю планети. Заходи безпеки необхідно вжити вже з сьогоднішнього вечора.

У понеділок, 8 травня, на Землі очікується потужна магнітна буря рівня G3. Її пік очікується з 6.00 до 9.00 ранку.

Магнітна буря такої сили може вплинути на здоров’я всіх людей. У групі особливого ризику літні, метеозалежні та люди із серцево-судинними захворюваннями та порушеннями мозкового кровообігу.

  • По можливості обмежте фізичне навантаження, не порушуйте режим сну.
  • Багато більше перебувати на свіжому повітрі та вживати достатню кількість рідини.

Також магнітна буря такого рівня може бути причиною відключення радіозв’язку, збоїв у роботі енергосистем, а також вплинути на маршрути міграцій птахів та тварин.

Протягом останніх 24 годин, як повідомляє meteoprog.com, сонячна активність була на низькому рівні. За останню добу на Сонці відбулися шість спалахів класу С, максимальним з яких був спалах класу С4,73. Такі спалахи мало впливають на Землю.

Очікується, що у понеділок геомагнітне поле буде від активного рівня сильного штормового рівня. Сонячна активність, ймовірно, буде помірною з невеликою ймовірністю спалаху X-класу.

Сонячна активність на 8 травня:

  • Вірогідність малого геомагнітного шторму – 35%
  • Вірогідність великого геомагнітного шторму – 40%
  • Вірогідність спалаху на Сонці М-класу – 55%
  • Вірогідність спалаху на Сонці Х-класу – 15%
  • Кількість сонячних плям – 49.

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров’я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори ризику інфарктів та інсультів у дні, що передують цим типам сонячних явищ.

Класифікація магнітних бур

K-індекс – це відхилення магнітного поля Землі від норми протягом тригодинного інтервалу. Індекс був введений Юліусом Бартельсом в 1938 році і є значеннями від 0 до 9 для кожного тригодинного інтервалу (00:00 – 03:00, 03:00 – 06:00, 06:00 – 09:00 і т. д.) світового часу.

Kp-індекс – це планетарний індекс. Обчислюється як середнє значення К-індексів, визначених на 13 геомагнітних обсерваторіях, розташованих між 44 та 60 градусами північної та південної геомагнітних широт. Його діапазон також від 0 до 9.

G-індекс – п’ятибальна шкала сили магнітних бур, запроваджена Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) у листопаді 1999 року. G-індекс характеризує інтенсивність геомагнітного шторму за впливом варіацій магнітного поля Землі на людей, тварин, електротехніку, зв’язок, навігацію і т.д. бурі). G-індекс відповідає Kp мінус 4; тобто G1 відповідає Kp = 5, G2 відповідає Kp = 6 і т.д.

Для звичайних людей більш зрозумілим є індекс G, який оцінює магнітні бурі з точки зору їх небезпеки. Виділяється п’ять рівнів.

  • G1 – незначні магнітні бурі. Відбуваються близько 1700 разів за сонячний цикл. Можуть провокувати слабкі коливання електромережі, трохи впливати на роботу супутників, викликають полярні сяйва.
  • G2 – помірні. Приблизно 660 разів за цикл. Іноді призводять до перепадів напруги та пошкодження трансформаторів у північних широтах, вносять корективи у рух космічних апаратів. Через такі бурі полярні сяйва виникають далі від полюсів.
  • G3 – сильні. Близько 200 за цикл. Через такі збурення може знадобитися коригування напруги в енергосистемах. Також іноді відбуваються помилкові спрацьовування запобіжників, виникають перебої у супутниковій навігації та радіозв’язку. Полярні сяйва видно ще ближче до екватора.
  • G4 – важкі. Близько 100 за цикл. Поширені проблеми з контролем напруги та помилкові спрацьовування захисних пристроїв. Такі бурі можуть створювати електричні струми в трубопроводах, погіршувати радіозв’язок та супутникову навігацію. Іноді спостерігаються полярні сяйва на рівні Краснодарського краю.
  • G5 – екстремально сильні. Близько 4 за цикл. Чи здатні призвести до масштабних проблем з енергомережею (деякі системи повністю відмовляють або відключаються), серйозних неполадок у роботі супутників. Можуть утворити сильні струми в трубопроводах, кілька днів позбавити радіозв’язку. Полярні сяйва можливі у субтропічних областях, наприклад у Каїрі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні