П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовини18 травня - День боротьби за права кримськотатарського народу та День вишиванки

18 травня – День боротьби за права кримськотатарського народу та День вишиванки

Этот материал также доступен на русском языке
18 травня 2023 року – четвер. Цього дня в Україні відзначаються День боротьби за права кримськотатарського народу, День резервіста та День вишиванки.

18 травня в Україні – День боротьби за права кримськотатарського народу. Дата обрана невипадково: саме 18 травня 1944 року за наказом Сталіна почалася насильницька депортація кримських татар. Зараз киримли знову зазнають репресій і знову їх спланували у Кремлі.

На частку кримськотатарського народу випало чимало страждань. Він втратив рідну оселю і міг зникнути під тиском асиміляції, але любов до рідної землі та прагнення волі не дозволили цьому статися.

Також 18 травня – День резервіста в Україні. Молода подія, яку розпочала президент Петро Порошенко у 2019 році для подяки службовцям резерву ЗСУ, завжди виявляють готовність стати на захист Батьківщини. 2022 показав, наскільки важливими є резервісти для України. У мирний час вони живуть звичайним життям і лише проходять підготовку. Однак у особливі періоди, як повномасштабне вторгнення Росії, їх викликають повноцінну службу.

А ще 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День за права кримців. Перша подія була встановлена 12 листопада 2015 року, а друга — 16 травня 2016 року.

18 травня – Міжнародний день музеїв. Розпочали подію 1977 року під час засідання Міжнародної ради музеїв. Нині вона популярна у 150 країнах світу. Щорічно з 1992 року обирають певну тему та організують відповідно до неї заходи.

У третій четвер травня цього року – 18 травня в Україні відзначається День вишиванки. Автор ідеї свята – письменниця та журналіст Леся Воронюк, яка у 2006 році, будучи студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала колегам з навчання в один день прийти до вишу у вишиванках. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка одного із студентів-одногрупників, яку він регулярно одягав на пари, як і багато інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягли кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Їх підтримали колеги з інших вишів, а також бібліотеки, школи, дитячі садки. Протягом наступних років акція вийшла на всеукраїнський, а відтак і на міжнародний рівень. День вишиванки підтримала українська діаспора у всьому світі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні