П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниХто із жінок може отримати солідні доплати до пенсії?

Хто із жінок може отримати солідні доплати до пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Жінки в Україні, як і чоловіки, виходять на пенсію у 60 років за наявності 30 років страхового стажу. Але крім цього представниці прекрасної статі можуть отримувати ще низку доплат.

Доплата понад 700 гривень до пенсії

Найсуттєвіша доплата належить жінкам-матерям п’ятьох дітей. Матері п’ятьох дітей можуть вийти на пенсію у 50 років. При цьому дітей вони мають виховати щонайменше до шестирічного віку, а також мати не менше ніж 15 років страхового стажу. Крім цього, дана категорія жінок має право на пенсію за особливі заслуги перед Україною. Ця доплата становить 35% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян та виплачується разом із пенсією.

У 2023 році цей показник становить 2093 грн. Таким чином, багатодітні матері, що вийшли на пенсію, отримають доплату у розмірі 732,55 грн.

Вікові надбавки жінкам

Також жінкам належить вікові надбавки до пенсії. Українки віком від 70-75 отримують 300 гривень доплати щомісяця, віком від 75 до 80 років – 456 гривень доплати, віком від 85 років – 570 гривень. До речі, ці доплати належать і чоловікам.

150 гривень за кожну дитину

Жінки пенсійного віку можуть додатково отримувати до пенсії 150 гривень. Ця надбавка належить пенсіонерам (і чоловікам, і жінкам), які утримують дітей віком до 18 років. По 150 гривень на кожну дитину доплачують до пенсій за віком, інвалідністю та за вислугу років, призначених відповідно до законів України «Про пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Щоб отримати таку надбавку, необхідно подати заяву до відділення Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії, додавши до неї документи, що засвідчують особу, родинні стосунки та вік утриманця, що підтверджують його перебування на утриманні заявника.

Доплата за донорство

10% від прожиткового мінімуму можуть отримувати жінки-донори (і чоловіки також), які мають статус почесного донора крові. Отримати статус почесного донора крові в Україні можна, якщо людина безкоштовно здала 40 разових максимально допустимих доз або 60 разових максимальних допустимих доз плазми крові.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як підвищити пенсію на 50%.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні