П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаКолишніх цін на електроенергію більше не буде: влада готує українців до серйозного...

Колишніх цін на електроенергію більше не буде: влада готує українців до серйозного зростання тарифів

Этот материал также доступен на русском языке
Підвищення тарифів на електроенергію допоможе енергетикам провести відновлювальні та ремонтні роботи на енергетичних об'єктах, які постраждали від атак російських окупантів, а також допоможе підготуватись до нового опалювального сезону, коли споживання світла зростає у рази.

В уряді розглядають кілька сценаріїв підвищення тарифів на електроенергію. І, можливо, 1 травня українцям будуть представлені нові тарифи, бо пільговий період із колишніми розцінками закінчується 30 квітня 2023 року.

То що ж готують українцям?

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рішення про зміну тарифів на електроенергію для населення ще не ухвалено.

Про це він сказав під час прес-конференції в Києві 18 квітня, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Питання ще обговорюється. Але чого тільки не пишуть зараз: і 6 гривень за кіловат-годину, і 8 гривень за кіловат-годину. Дивитимемося”, – сказав Галущенко.

Потребу підвищення тарифів міністр пояснив тим, що це може стати одним із рішень, які дозволять відновити енергосистему України після масованих ракетних атак російських окупантів.

Уряду потрібно визначитися: або підвищити тарифи, або продовжити дію механізму покладання спеціальних обов’язків (ПСО), яке завершується 30 квітня 2023 року, і завдяки якому населення платить за електроенергію лише 1,44 або 1,68 грн за кВт-год замість ринкової ціни.

«Припускаю, що тарифи збільшаться приблизно на 30-40% – до 2,3-2,5 грн за кВт*годину»,— пояснив Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг.

А ось голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський повідомив, що зараз в Міненерго, НКРЕКП та Мінсоцполітики працюють відразу кілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифу. Серед яких обговорюється ринковий тариф для заможних людей.

«Для заможних людей, які використовують понад 1000 кВт-год у місяць, обговорюється встановлення ринкового тарифу на рівні близько 6-6,2 грн за кВт-год. Його планують встановити на тривалий період, наприклад, на рік, а потім у разі необхідності переглянути. Щодо іншої категорії (із споживанням до 1000 кВт-год на місяць) тривають консультації. Обговорюється збільшення на умовні 30-40%, але можливий варіант, який всі залишать на діючому рівні», розповідає один із представників робочої групи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні дорожчає комуналка.

Нове на сайті