Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯк розраховується та від чого залежить розмір житлової субсидії – роз'яснення Пенсійного...

Як розраховується та від чого залежить розмір житлової субсидії – роз’яснення Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
Субсидія в Україні призначається на опалювальний та неопалювальний період. Це хороша підмога для тих, хто самостійно не може сплатити за комуналку. У Пенсійному фонді нагадали, від чого залежить розмір допомоги на оплату комунальних послуг.

На сторінці Пенсійного фонду у Фейсбуці чоловік залишив своє запитання: “Я правильно зрозумів: якщо я вийду на пенсію 1 січня, то на субсидію можу розраховувати не раніше, ніж за рік?” – поцікавився українець.

Фахівці Пенсійного фонду відповіли, що субсидія є адресною допомогою, яка надається на погашення витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Призначається вона, якщо доходи мешканців домогосподарства, які мешкають у житловому приміщенні, не дозволяють самостійно платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

При цьому у ПФУ наголосили, що обов’язковий відсоток платежу кожній родині залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства. Обчислюють їх у розрахунку на одну людину.

А ось визначається такий платіж індивідуально за єдиною формулою: середньомісячний дохід домогосподарства у розрахунку на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, потім отриманий результат ділиться на 2 та множиться на 15 відсотків. Це базова норма плати за послуги.

У ПФУ зазначили, що такий підхід забезпечує принцип соціальної справедливості – чим менші доходи домогосподарства, тим менший відсоток обов’язкового платежу за житлово-комунальні послуги та, відповідно, більший розмір субсидії.

Формула, за якою визначається обов’язковий платіж, визначена постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.1998 № 1156 “Про новий розмір видатків на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні