Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПенсіонери зможуть отримати компенсаційні доплати: кому належить надбавка до пенсії

Пенсіонери зможуть отримати компенсаційні доплати: кому належить надбавка до пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
При нарахуванні пенсії враховується кількість страхового стажу та заробітна плата і часто, навіть маючи велику кількість стажу, але за мінімальної зарплати пенсіонер отримуватиме мізерні виплати. Але до пенсії багатьом пенсіонерам належать різні доплати, серед яких є й компенсаційні.

Ще їх можна назвати віковими. Доплачувати українцям їх почали ще 2020 року. Першим такі доплати встановили пенсіонерам, які досягли 80 років, 2021 року – пенсіонерам від 75 до 80 років. І у 2022 році – пенсіонерам віком від 70 років.

Слід зазначити важливе правило призначення такої доплати. Це не лише вік, а й рівень пенсії.

Доплату призначають, якщо розмір щомісячної пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, індексацій і так далі менше розміру середньої заробітної плати в Україні за 2020 рік, з якої сплачені страхові внески.

Українці, які досягли 70 років або більше, можуть одержати щомісячну доплату до пенсії. Розмір надбавки залежить від віку людини:

  • для тих, хто досяг 70 років – 300 гривень;
  • для осіб віком від 75 до 80 років – 456 гривень на місяць.
  • для пенсіонерів віком від 80 років – 570 грн.

Доплата за вік підвищується. Наприклад, якщо людина досягла 80 років, то їй належить виплата у сумі 570 гривень. Але багато хто рахує її додатково до тієї суми, яка була призначена при досягненні від 75 років. Але це не так. Якщо пенсіонер досяг 80 років, то його доплата зросте на 114 грн, а не на 570.

«Досягнення 80 років не означає, що до пенсії з уже наявними надбавками додадуть ще цілих 570 гривень. Це означає, що раніше встановлена надбавка зростає з 456 до 570 гривень», – пояснив експерт «На пенсії» Сергій Коробкін.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у Пенсійному фонді будуть застосовувати оптимізацію заробітку при нарахуванні пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні