Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНовини7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: що категорично не можна робити у...

7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: що категорично не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
7 квітня 2023 року – це п'ятниця. Цього дня у церковному календарі відзначається важливе свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Також 7 квітня весь світ святкує Всесвітній день здоров'я.

Благовіщення Пресвятої Богородиці у 2023 році в Україні відзначатимуть 7 квітня за юліанським календарем. Це не перехідне свято і щороку воно відзначається в один день. Свято Благовіщення – це день, коли Діва Марія дізналася від архангела Гавриїла про зачаття Ісуса Христа, Божого сина. Благовіщення розшифровується як “блага звістка”.

У давнину святу Благовіщення давали різні назви: зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок викуплення, Благовіщення ангела Марії. Про те, де і як уперше з’явилося свято Благовіщення, нічого невідомо. Відомо лише, що 560 року імператор Юстиніан вказав дату святкування Благовіщення — 25 березня (7 квітня за новим стилем).

Це свято вважалося одним із найважливіших у році. По-перше, на Благовіщення завжди послаблювався піст, навіть якщо воно випадало на Страсну п’ятницю. Спеціально для цього дня готували пироги з рибою чи капустою. По-друге, цього дня святкували третю зустріч весни (перша припадає на Стрітення, друга – на Сороки).

Вважалося великим гріхом братися цього дня за будь-яку, навіть найменшу справу. Більше того, вважалося, що навіть нерозумні тварини вшановують велике свято. Люди так і говорили: “Цього дня дівки кіс не плетуть, птахи гнізда не в’ють”. У деяких місцевостях навіть вірили, що якщо птах проспить Благовіщенський ранок і зав’є цього дня гніздо, то на покарання він кілька днів не зможе літати.

Що не можна робити на Благовіщення?

Не слід займатися важкою чи брудною працею або виконувати роботу по дому.

Не бажано їхати з дому, не можна працювати на землі чи підрізати дерева.

Не слід позичати або давати в борг.

Не можна шити, в’язати, готувати вечерю, приготувати їжу потрібно напередодні.

Не можна одягати нове: забрудниться чи порветься.

Що потрібно обов’язково зробити 7 квітня

Відвідати церковне богослужіння: особливо дівчатам та жінкам.

Пост не такий суворий: вірянам дозволено послаблення – можна їсти рибні страви, вживати оливкову олію і випити трохи вина.

Лікувальна сила лікарських рослин подвоюється, тому слід збирати трави і вони обов’язково допоможуть.

Протягом дня жінці потрібно 40 разів назвати чоловіка «милим» — і весь наступний рік у сім’ї буде мир та щастя

Всесвітній день здоров’я

Всесвітній день здоров’я відзначається щорічно 7 квітня у день створення у 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров’я. За час, що минув із того історичного моменту, членами Всесвітньої організації охорони здоров’я стали 194 держави світу.

Щорічне проведення Дня здоров’я увійшло до традиції з 1950 року і проводиться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато значить здоров’я у їхньому житті. А охорони здоров’я покликані вирішити питання, що їм потрібно зробити, щоб здоров’я людей у всьому світі стало кращим.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні