Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКому з українців у 2023 році не варто розраховувати на збільшення пенсії...

Кому з українців у 2023 році не варто розраховувати на збільшення пенсії – названо категорії

Этот материал также доступен на русском языке
У березні 2023 року було проведено масштабну індексацію пенсій, яка торкнулася більше 10 мільйонів пенсіонерів. Але деяким категоріям громадян не варто чекати на підвищені виплати, причому ні з 1 квітня, ні з 1 липня.

Мінімальна сума доплати у березні становила 100 гривень, а максимальна – 1500 гривень. Середній розмір підвищення становив 579,10 гривень.

За оперативними даними, середній розмір пенсії на 1 березня становив 5219,69 гривень.

У ході індексації було збільшено пенсії за віком, інвалідністю, вислугою років, втратою годувальника, інвалідністю внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, ліквідацією аварії на ЧАЕС.

З 1 квітня підвищення пенсій буде проведено для пенсіонерів, які продовжують працювати та отримують страховий стаж. Розміри підвищення будуть для кожного індивідуальні, проте враховуватимуться стаж та розмір офіційної заробітної плати.

А з 1 липня 2023 року індексуються на коефіцієнт 1,20 пенсії державних службовців та науковців, призначені до 31 грудня 2022 року.

Водночас є категорії громадян, які не отримали підвищень у березні, а також не підпадають під норми законодавства і у квітні, і у липні.

Кому пенсії у 2023 році не збільшать?

  • працюючим пенсіонерам, які мають невеликий страховий стаж;
  • колишнім працівникам прокуратури;
  • громадянам, яким виплачують пенсії у розмірі вище максимально можливої суми (дорівнює десять прожиткових мінімумів для осіб непрацездатного віку — 20,93 тис. грн);
  • колишнім суддям.

Останні три категорії нормально проживуть і без підвищення, а ось пенсіонерам, які працюють, доведеться залишитися з торішнім рівнем пенсії. Йдеться про тих, хто має невеликий страховий стаж і, відповідно, мізерні пенсії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що виплати у березні проіндексували ще одній категорії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні