П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаГрошіМешканці сіл мають сплатити новий податок – торкнеться всіх власників земельних паїв

Мешканці сіл мають сплатити новий податок – торкнеться всіх власників земельних паїв

Этот материал также доступен на русском языке
У 2023 році власникам паїв та користувачам земельних ділянок сільськогосподарського призначення доведеться сплачувати мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) за свій пай.

Якщо ділянка землі не перебуває в офіційній оренді, сплачувати податкове зобов’язання необхідно її власнику. За наявності офіційного договору оренди – платити має орендар.

Перший рік, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, – 2022-й.

У Державній податковій службі пояснюють, що платником у частині мінімального податкового зобов’язання є резидент, який володіє та/або користується (орендуючий (субарендуючий), на умовах емфітевзису, що постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. Визначення загального мінімального податкового зобов’язання фізичним особам, які не зареєстровані як ФОП, здійснюється органами контролю за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітною.

Тобто перші повідомлення-рішення фізособи мають отримати до 1 липня 2023 року. До загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податків – фізичної особи включаються:

  • податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції;
  • земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь.

Якщо сума сплачених податків менша за МПЗ, доведеться доплатити різницю. Якщо більше – нічого додатково не треба платити. Варто зазначити, що тимчасово за 2022 та 2023 звітні роки не нараховується та не сплачується МПЗ за земельні ділянки, розташовані на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться бойові дії, а також ті, які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких є фортифікаційні споруди.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, кому і скільки доведеться заплатити за земельний пай.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні