П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовини22 березня - Всесвітній день водних ресурсів та сорока Севастійських мучеників

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів та сорока Севастійських мучеників

Этот материал также доступен на русском языке
22 березня – 81-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 284 дні. 22 березня відзначають Всесвітній день водних ресурсів, День таксиста та День балтійського моря.

Всесвітній день водних ресурсів

Щорічно 22 березня у світі відзначається Всесвітній день води. Ідея його проведення вперше прозвучала на Конференції ООН з охорони навколишнього середовища та розвитку, яка відбулася 1992 року в Ріо-де-Жанейро.

Вода потрібна людству. Хоча 70% земної поверхні покрито водою, 97,5% – це солона вода. З 2,5% прісної води, що залишилися, майже 68,7% — замерзла вода крижаних шапок і льодовиків. Лише один відсоток від загального обсягу водних ресурсів планети є доступним для використання людиною. Сьогодні понад 663 млн осіб не мають джерел питної води поблизу місць проживання, а 2,2 млрд осіб не мають доступу до безпечної води.

У 20 столітті використання води збільшилося у 6 разів та більш ніж у 2 рази перевищує темпи приросту населення. У розвинених країнах до 30% запасів прісної води губляться через витік, а деяких великих містах втрати можуть досягати 70%.

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для довкілля та розвитку суспільства.

День Балтійського моря

Історія виникнення та розвитку Балтійського моря, розташованого у північній Європі та що належить басейну Атлантичного океану, почалася при відступі останнього Валдайського льодовика приблизно 15 тисяч років тому, коли край льодовика простягався вздовж південного кордону.

Розміри льодовика були величезні – його товщина досягала більше кілометра, і коли він відступав, то на своєму шляху згладив височини, дряпаючи тверді породи і захоплюючи масу пухкого матеріалу, щебеню і валунів.

При цьому крига перетворювалася на величезні маси води, рівень океану підвищувався, і з’явилися передльодовикові озера. У міру відступу льодовика озера з’єдналися в єдине Балтійське льодовикове озеро, воно було дуже холодним, у ньому навіть плавали айсберги.

Середня глибина Балтійського моря становить приблизно 51 метр, найбільша — 470 метрів. Екологи стверджують, що сьогодні Балтійське море завалено сміттям і гостро потребує очищення.

Міжнародний день таксиста

22 березня таксисти всього світу відзначають професійне свято – Міжнародний день таксиста.

Саме цього дня 1907 року на вулицях Лондона з’явилися перші автомобілі, оснащені спеціальними лічильниками. Лондонські візники назвали лічильник “таксиметр” – від французького -такс (плата), і грецького – метрон (вимірювання). З того часу індивідуальний міський транспорт почали називати таксі, а візників — таксистами.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 22 березня вшановує пам’ять сорока Севастійських мучеників.  22 березня ще називали Жайворонки чи Сорок сороків.

Що не можна робити 22 березня

Не можна важко фізично працювати, займатися ремеслом, рукоділлям та виконувати роботу по дому. Свято припадає на час Великого посту, тому не можна їсти м’ясо, рибу, молоко та яйця. Не варто позичати і віддавати борги.

Прикмети на 22 березня

  • яка погода 22 березня, такою вона буде ще сорок днів;
  • гром – до поганого врожаю;
  • теплий вітер – літо буде дощовим;
  • багато галок та сорок – скоро буде по-літньому тепло.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні