Новини

Цей день в історії: які свята відзначають 21 березня в Україні та світі

Всесвітній день поезії

1999 року на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено щорічно відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії пройшов у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

Поезія об’єднує країни, народи, культури та допомагає людям зрозуміти один одного. Протягом століть думки і почуття, зодягнені в поетичну форму, проникають у серця людей, нагадуючи, що ми всі одна велика сім’я і що ми такі різні, насправді дуже схожі один на одного.

Всесвітній день людей із синдромом Дауна

21 березня відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Ця дата увійшла до календаря у 2005 році. Ініціатива належала учасникам VI симпозіуму, присвяченого цій темі.

Генеральна Асамблея ухвалила що цей День відзначатиметься 21 березня щороку починаючи з 2012 року та запропонувавши всім державам-членам, відповідним організаціям системи ООН та іншим міжнародним організаціям, а також громадянському суспільству, включаючи неурядові організації та приватний сектор, належним чином відзначати Всесвітній день людей з синдромом Дауна, для того, щоб підвищувати рівень поінформованості громадськості про дане захворювання.

Синдром Дауна є однією з форм вродженої геномної патології, що природно розвивається, поширеної у всіх регіонах світу і часто веде до змін моторики, фізичних характеристик і здоров’я. Життєво важливе значення для зростання та розвитку хворих має адекватний доступ до медичного обслуговування, програм раннього втручання та інклюзивної освіти, а також проведення відповідних досліджень.

Передбачувана частота синдрому Дауна становить від 1 на 1000 до 1 на 1100 живонароджених по всьому світу. Щороку приблизно від 3000 до 5000 дітей народжуються із цим хромосомним розладом.

Міжнародний день лісів

21 березня у світі відзначається Міжнародний день лісів, який був заснований у 1971 році та відтоді відзначається щорічно. Ініціатором заснування цього Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї у 1971 році, ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою та сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО).

31% суші вкриті лісами. Вони є місцем проживання для 80% наземних тварин. Від них залежать життя понад 1 млрд людей, оскільки вони стають для них житлом, джерелом ресурсів та доходів. Незважаючи на все це, ми продовжуємо бездушно зрубувати дерева, які є джерелом життя.

Новое на сайте

  • Новини

До 900 грн кожному: як клієнти ПриватБанку можуть отримати щедру винагороду

ПриватБанк оголосив про нову акцію, у якій можуть брати участь усі клієнти, що володіють картками…

27/04/2024 18:28
  • Новини

Ви здивуєтеся: робіть це всього 30 хвилин на тиждень – і ваш рівень стресу значно знизиться

Вчені з'ясували, що витративши всього 30 хвилин на тиждень, можна принести користь своєму психічному здоров'ю.…

27/04/2024 17:22
  • Статті

Який сенс свята Вхід Господній до Єрусалиму і навіщо освячувати гілочки верби

Саме вербові гілочки для освячення обрали невипадково. Адже це дерево – символ здоров'я, плідності, швидкого…

27/04/2024 16:16
  • Новини

Економісти прогнозують зростання курсу: на якій позначці зупиниться долар цього року

В Україні зафіксовано підвищення долара понад 40 гривень. На думку аналітиків, це ще не межа.…

27/04/2024 15:22
  • Новини

Обов’язково посадіть ці квіти в травні – влітку всі сусіди заздритимуть вашій клумбі

За прогнозами синоптиків, з настанням травня на нас очікує підвищення температури. Місячний календар надає дачникам…

27/04/2024 14:08
  • Новини

Це не булочки, а справжня насолода: як приготувати легендарні американські сіннабони

Ці м'які ароматні булочки, що немов тануть у роті, швидко завоювали серця гурманів по всьому…

27/04/2024 13:07