Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі на п'ятницю, 10 березня

Магнітні бурі на п’ятницю, 10 березня

Этот материал также доступен на русском языке
Чи очікуються цього дня геомагнітні бурі?

У п’ятницю, 10 березня, суттєвих магнітних бур не очікується.

Протягом останніх 24 годин сонячна активність була на помірному рівні. За останню добу на Сонці відбулися шість спалахів класу С та один спалах класу М1,36.

Сонячні спалахи M-класу є середніми з великих спалахів. Спалах М1,36 може викликати невеликий рівень радіоперешкод на денній стороні Землі. Можливий сонячний радіаційний шторм.

Очікується, що у п’ятницю геомагнітне поле буде на спокійному рівні. Сонячна активність, ймовірно, буде низькою з ймовірністю спалахів класу M та невеликою ймовірністю спалаху класу X.

Сонячна активність на 10 березня:

  • Вірогідність малого геомагнітного шторму – 1%
  • Вірогідність великого геомагнітного шторму – 1%
  • Вірогідність спалаху на Сонці М-класу – 35%
  • Вірогідність спалаху на Сонці Х-класу – 10%
  • Кількість сонячних плям – 46.

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров’я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори ризику інфарктів та інсультів у дні, що передують цим типам сонячних явищ.

Чи можна передбачити магнітні бурі і чому не всім геомагнітним прогнозам можна довіряти

Так можна. Наприклад, США цим займається Центр прогнозування космічної погоди (SWPC). Він входить до складу NOAA. Для прогнозів співробітники SWPC та NOAA використовують дані із супутників Землі та результати спостережень за космічними тілами. Вчені створюють і вдосконалюють прогностичні моделі, які допоможуть їм прогнозувати погоду в космосі так само, як це роблять метеорологи.

Однак треба розуміти, що жодні тижневі чи місячні геомагнітні прогнози неможливі, адже ситуація на нашій зірці може змінитись за хвилини. І навіть якщо вчені знають, що викид маси стався, вони не можуть з високою точністю стверджувати, чи потрапить він у Землю чи ні.

Найбільш довгостроковий прогноз – 27-денний – заснований на періоді обертання Сонця навколо своєї осі. Він не вказує дату і час бурі, а лише повідомляє ймовірність того, що потенційно небезпечні зони можуть виявитися спрямованими на нашу планету.

Найбільш точні геомагнітні прогнози робляться за добу або за кілька годин до того, як буря накриє Землю. Вони ґрунтуються на даних астрономічних супутників, які фіксують обурення сонячного вітру.

Нагадаємо, ми розповідали, як можна захистити населення та об’єкти енергетики від електромагнітних імпульсів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні