П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНазвано симптом, який є провісником близького інсульту

Названо симптом, який є провісником близького інсульту

Этот материал также доступен на русском языке
Перші симптоми інсульту можуть проявлятись ще за тиждень до нападу. При інсульті важливою є невідкладна медична допомога, чим швидше її нададуть – тим більше шансів у хворого.

У цьому критичному стані кожна хвилина є важливою. Фахівці провели дослідження, на основі якого розповіли, які можуть бути симптоми, що говорять про майбутній інсульт і як знизити ризик цього захворювання.

Дослідження, опубліковане в журналі Американської академії неврології за участю 2416 учасників, виявило, що близько 549 осіб пережили міні-інсульти ще до того, як стався цей критичний стан.

Міні-інсульти описують транзиторну ішемічну атаку (ТІА), яка є станом, спричиненим тимчасовим порушенням кровопостачання частини мозку. Ця ішемічна атака має схожі симптоми з інсультом, але триває всього кілька хвилин і не несе ніяких пошкоджень мозку, але має тривожну ознаку – сторожова цефалгія, більш відома як сторожовий біль голови.

Сторожовий головний біль – це раптовий, інтенсивний, постійний головний біль, який має ознаки, відмінні від будь-якого звичайного попереднього головного болю. Вона може бути першою ознакою майбутнього інсульту, але не головний біль є його симптомом. Буває багато причин цієї проблеми, які не загрожують життю – від поганої постави до зневоднення. Хоча не всі головні болі є дозорними головними болями, важливо знати про потенційні попереджувальні ознаки і звернутися за медичною допомогою, якщо ви відчуваєте будь-які з цих ознак.

Як розпізнати сторожовий головний біль?

  • Сторожовий головний біль зазвичай виникає раптово і є дуже сильним;
  • Люди, які відчувають його, часто описують як найгірший головний біль у своєму житті;
  • Може відрізнятися від звичайного головного болю локалізацією, інтенсивністю або іншими симптомами;
  • Може супроводжуватися іншими симптомами, такими як нудота, блювання, запаморочення або ригідність шиї.

Як знизити ризик інсульту – поради медиків

Зменшити ризик появи інсульту дозволять здорове харчування, фізичні вправи та ведення здорового способу життя.

Медики рекомендують дієту з низьким вмістом жиру та високим вмістом клітковини. У раціоні мають бути фрукти, овочі та цільнозернові продукти.

Також слід контролювати споживання солі, тобто ви не повинні вживати більше 6 г популярної приправи на день. Занадто велика кількість солі може підвищити кров’яний тиск, що є фактором ризику інсульту.

Слід відмовитися від куріння, зменшити споживання алкоголю та налагодити заняття спортом.

Джерело: express.co

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні