П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 14 березня – День добровольця в Україні

Цей день в історії: 14 березня – День добровольця в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
14 березня – 73-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 292 дні. Цього дня у світі відзначаються День народження бутерброду, Всесвітній день математики, Міжнародний день числа «Пі», День народження відеомагнітофона, Міжнародний день питань, Міжнародний день рік. В Україні – День добровольця.

День добровольця

Щороку 14 березня в Україні відзначають День українського добровольця. Відповідну постанову було ухвалено Верховною Радою 17 січня 2017 року.

Саме цього дня у 2014 році понад 500 бійців самооборони Майдану розпочали підготовку на полігоні у Нових Петрівцях з тим, щоб взяти участь у боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність України.

Зараз, коли в Україні триває повномасштабна війна, цей день особливо важливий. Адже багато українців із перших днів російського вторгнення пішли добровольцями захищати нашу країну.

Міжнародний день річок

14 березня у багатьох країнах відзначається Міжнародний день рік. Також свято відоме у світі як “Міжнародний день дій проти гребель”. Він з’явився у календарі екологічних дат з ініціативи американської громадської організації “Міжнародна мережа рік”.

Що сталося в Україні та світі 14 березня?

У 1794 році американський винахідник Елі Вітні отримав патент на бавовняну машину.

У 1839 році, виступаючи перед колегами, Джон Гершель – англійський хімік, математик, астроном та фізик, винахідник та експериментальний фотограф, оратор, популяризатор науки – вперше використав термін «фотографія».

У 1956 році американська компанія Ampex продемонструвала перший у світі відеомагнітофон – VR-1000. Через свою ціну 50 тисяч доларів він використовувався лише найбільшими телестанціями, замінивши кінореєстратори.

У 1982 році в місті Анахайм, Каліфорнія, гурт Metallica дав свій перший концерт.

1994 року був випущений перший стабільний реліз операційної системи Linux версії 1.0.0.

У 2004 році в США, у Каліфорнійській пустелі Мохаві, пройшла гонка автомобілів-роботів. Усі вони зійшли з дистанції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні