Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниМінімальна пенсія 3120 гривень: хто з українців може претендувати на такі виплати...

Мінімальна пенсія 3120 гривень: хто з українців може претендувати на такі виплати з березня

Этот материал также доступен на русском языке
Українці у березні отримають уже збільшені пенсії. Згідно з постановою, розмір підвищення внаслідок перерахунку пенсії з 1 березня не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1500 гривень.

У Пенсійному фонді прозвітували, у кого і на скільки зростуть пенсії з 1 березня.

Пенсії, призначені відповідно до законів, перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,197.

Так, до пенсій, призначених до 31 грудня 2022 року, розмір яких не підвищився з 1 березня 2023 року, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн.

Індексація пенсій військових

Розміри пенсій, призначених відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби), підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,197. Підвищенню підлягає розмір пенсії без урахування надбавок.

Пенсії щодо інвалідності військовослужбовцям та потерпілим у результаті Чорнобильської катастрофи

З 1 березня підвищенню на коефіцієнт 1,197 підлягають:

  • мінімальні розміри пенсій за інвалідністю особам з інвалідністю в результаті війни з числа військовослужбовців строкової служби;
  • мінімальні розміри пенсій за інвалідності, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Підвищення мінімальних пенсійних виплат

З 1 березня встановлюються доплати до мінімальних розмірів виплат пенсіонерам:

  • які досягли віку 65 років, не працюють та мають повний страховий стаж 30/35 років — до 3120 грн.
  • яким виповнилося 80 років та мають страховий стаж 20/25 років — до 3120 грн.
  • у віці від 70 до 80 років, які мають страховий стаж 30/35 років, — до 3000 грн.
  • у віці до 70 років (працюючим), які мають страховий стаж 30/35 років та особам з інвалідністю І групи, — до 2760 грн.
  • іншим категоріям пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та закону, згідно з яким призначено пенсію), — до 2520 грн.

Індексація страхових виплат

Щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого, відповідно до законодавства «збільшено з 1 законом».

Перерахування провадиться в межах максимального розміру щомісячної страхової виплати, що становить чотири мінімальні заробітні плати (6700 грн х4 = 26800 грн).

Розмір збільшення в результаті перерахування щомісячних страхових виплат не може перевищувати 1500 грн.

Крім того, працюючим пенсіонерам, які на 1 березня 2023 року набули права на проведення перерахунку пенсій, з урахуванням не менше 24-х місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії або якщо після призначення (попереднього перерахунку) пройшло 2 х років, перерахунки пенсій проводяться з 1 квітня 2023 року.

Також з 1 липня підвищенню на коефіцієнт 1,197 підлягають розміри пенсій, призначених у відповідності із законами «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про науку».

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українцям дозволили вийти на пенсію у 54 роки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні