Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниТакого дефіциту ще не було: українців шокували нові ціни на цибулю

Такого дефіциту ще не було: українців шокували нові ціни на цибулю

Этот материал также доступен на русском языке
Проблеми з цибулею зараз спостерігаються не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу. Ціни на цей овоч збільшуються із космічною швидкістю. Експерти прогнозують просто надхмарні ціни.

Нині в Україні оптова вартість цибулі становить близько 40 гривень за кілограм. Це втричі дорожче, якщо порівнювати із вартістю минулого сезону. Водночас керівник проекту АПК-інформ: овочі та фрукти Олександр Хорев прогнозує, що найближчим часом оптова вартість може збільшитись ще на 20 відсотків (тобто до 50 гривень за кілограм).

У роздробі ціна цибулі вже становить 50-80 гривень. Тобто найближчим часом ціни можуть підскочити до 100 гривень за кілограм. Але, за словами Олександра Хорева, деякі реалізатори можуть збільшити ціну до 200 гривень.

Проблемна ситуація із цибулею склалася не лише в Україні. Так, наприклад, Казахстан та Узбекистан, звідки цибуля традиційно йшла і до Європи, і України, на тлі ажіотажу призупинили експорт. Це теж стало одним із важливих факторів.

Найскладніша ситуація на Філіппінах. Саме там цибуля найдорожча у світі: ціни сягають 13 доларів за кілограм. Це навіть дорожче за куряче м’ясо. У той же час навіть ресторани заявили, що страви з цибулею тепер будуть обмежені.

В Україні лук лідер подорожчання. Жоден продукт та овоч не виріс так катастрофічно в ціні. Серед причин називають проблеми із урожаєм. 35 відсотків постачання цибулі забезпечувала саме Херсонська область, яка випала з овочевого балансу через ворожу окупацію.

“Ажіотаж трохи піде на спад тільки у квітні, коли розпочнеться новий сезон у країнах Середньої Азії і звідти продукція піде до Європи, а потім до нас”, – пояснив Олександр Хорев.

В Україні проблемною, окрім цибулі, може стати ще й морква. Ціни на неї на ринках уже сягають 40 гривень за кілограм.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що відбувається з
цінами на цибулю і чому вони стрімко збільшуються.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні