П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовини10 березня – святого Тарасія: чому цього дня не можна рано лягати...

10 березня – святого Тарасія: чому цього дня не можна рано лягати спати

Этот материал также доступен на русском языке
10 березня – 69-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 296 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день крутості, День Маріо, Міжнародний день волинника. В Україні 10 березня – День пам'яті Тараса Шевченка.

День пам’яті Тараса Шевченка

День поминання Тараса Шевченка вшановують в Україні. 2023 року виповнюється 162 рік від дня смерті Кобзаря. Український письменник та художник Тарас Шевченко помер 10 березня 1861 року у Санкт-Петербурзі.

Тарас Григорович був не лише талановитою людиною – він зумів стати справжнім символом боротьби українців за свою свободу та незалежність. Його творчість актуальна і в наш час, а багато слів поета стали крилатими висловлюваннями.

У народному календарі – День Тараса Безсонного

10 березня православна церква вшановує пам’ять святого Тарасія, архієпископа Константинопольського. Він славився добрими справами, був утішником скорботних, захисником слабких та знедолених, будував притулки та лікарні.

У народному календарі відзначався Тарас Безсонний. Люди вважали, що святий Тарасій здатний подолати лихоманку, а тому молилися за здоров’я. А ось рано лягати спати було небезпечно, бо хвороба може увігнати людину в сон, а потім увійти в її тіло. Звідси і назва дня – Безсонний.

Що сталося в Україні та світі 10 березня?

1801 – У Британії стартував перший перепис населення;

1862 – В Америці вперше випущено паперові гроші;

1878 – У Женеві випущено кишенькове видання “Кобзаря” Тараса Шевченка;

1905 – У Лондоні засновано футбольний клуб “Челсі”;

1943 – Розпочато роботи зі створення ядерної зброї в СРСР;

1982 – Пройшов рідкісний парад планет;

1990 – З’явилася перша в Києві парафія УАПЦ. Завдяки етнологу Лідії Орел, йому надали церкву святого архістратига Михайла у Музеї народної архітектури та побуту України;

1992 – Україна прийнята до Північноатлантичної Ради співробітництва. Початок існування оркестру Почесної варти Президентського полку України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні