Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 26 лютого 2023 року

Яке сьогодні свято: 26 лютого 2023 року

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 26 лютого 2023 року. 57-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року лишається 308 днів.

За церковним календарем 26 лютого відзначають іменини:

Анна, Артемій, Василь, Віра, Володимир, Гаврило, Євген, Зоя, Іван, Ірина, Леонтій, Мартін, Михайло, Микола, Павло, Світлана, Тимофій.

Які свята відзначають 26 лютого

26 лютого у всьому світі святкують Міжнародний день неквапливості. До того ж сьогодні відзначають День термоса та Всесвітній день фісташок. А ще сьогодні професійне свято у всіх скломийників.

В Україні 26 лютого – День кримського опору російської окупації.

Церковні:

Цей день у церковному календарі відомий як Седмиця сирна (масляна) – суцільна.

Сьогодні у православних християн – Тиждень сиропустний, Спогад Адамова вигнання та Прощена неділя.

Прощена неділя – остання неділя напередодні Великого посту має три назви: Тиждень сиропустний (сирний), Адамове вигнання та Прощена неділя. Перші дві назви зустрічаються в богослужбових книгах (Тріоді і Тіпіконе), тоді як найменування «Прощена неділя» — виключно повсякденне і вживається тільки в православному побуті.

Тижнем сиропустним цей день називається тому, що відбувається заговлення на сирну та молочну їжу (молочний сир типу бринзи був основною скоромною їжею ченців). Найменування «вигнання Адамове» пов’язане з тим, що саме богослужіння (майже всі піснеспіви Тріоді) присвячене спогаду створення людини, її падіння та вигнання з раю. Зрештою, назва «Прощена неділя» обумовлена вчиненням увечері цього дня Чину прощення.

Історія Чину прощення

Основа чину прощення пов’язана з давньою традицією єгипетського чернецтва. Згідно з цією традицією, на час посту перед Великоднем (Чотиредесятницею) ченці віддалялися в безлюдні пустельні місця. Там вони посилювали аскетичні подвиги, вдаючись до зосередженої напруженої молитви і покаяння, заради особливого внутрішнього очищення, гідного приготування до Великодня.

Проте, перш ніж залишати стіни обителів, брати збиралися для спільного богослужіння. Це відбувалося в останній день Сирного тижня. У цей день браття примирялися у Христі, просили один одного прощення, забували образи, що накопичилися, заручалися благословенням. Після закінчення вечірні ченці розходилися.

Ця добра монаша традиція головним чином була пов’язана із заповіддю Христа про прощення ближнім їх гріхів (Мф.18:21-22), збереження миру, любові (Мк.12:31).

Тим часом була на те й приватна причина. Ідучи в напівдикі краї, братія наражали свої життя на потенційну небезпеку: багато хто не знав, чи повернуться вони до Великодня, і навіть — чи повернуться вони взагалі. Думаючи про це, вони розуміли, що іншого випадку пробачити своїх ближніх і випросити у них прощення могло не представитися. Хто ж хотів померти без прощення, поза миром із братами?

Згодом традиція просити прощення і примирятися з ближніми напередодні Великого посту набула широкого поширення серед мирян. Така практика допомагає краще настроїтись на покаяння, приступити до дотримання посту у піднесеному стані духу.

Цей день в історії

1513 – землетрус зруйнував столицю Португалії Лісабон.

1616 – інквізиція звільнила Галілео Галілея, який зрікся своїх поглядів, але нібито заявив: «Все-таки вона обертається.

1714 – у Санкт-Петербурзі засновано перший російський музей – Кунсткамера.

1815 – висланий на Ельбу Наполеон I Бонапарт біжить із острова.

1878 – у Львові розпочався судовий процес над Іваном Франком.

У 1878 році французьким філологом було введено термін «мікроб». Він зробив це на прохання вченого Шарля-Еммануеля Седійо дати відповідну назву мікроорганізмам.

1896 – французький фізик Анрі Беккерель виявив, що зразок урану засвітив фотоплівку, поряд з якою зберігався.

1930 – У Нью-Йорку вбивають одного з босів американської мафії Тома Рейна; починається найбільша історія Нью-Йорку війна мафіозних кланів.

1935 – винахідник Роберт Ватсон-Ватт вперше продемонстрував створений ним радар.

У 1955 році було здійснено перше в історії авіації успішне катапультування на надзвуковій швидкості. Досягнення належить льотчику-випробувачу фірми “Норт Амерікен” Джорджу Сміту.

2006 – закінчення XX зимових Олімпійських ігор у Турині.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні