Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовини9 березня – День народження Тараса Шевченка: цікаві факти з життя

9 березня – День народження Тараса Шевченка: цікаві факти з життя

Этот материал также доступен на русском языке
9 березня – 68-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 297 днів. Цього дня у світі відзначаються День домашніх комах, День народження ляльки Барбі, Міжнародний день діджея. В Україні – День народження Тараса Шевченка.

День народження Тараса Шевченка

В Україні відзначають день народження українського поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча Тараса Шевченка. Цього року українському письменнику виповнилося б 209 років.

Також сьогодні є Національний Шевченківський день, який заснував Президент України Віктор Ющенко. Про це йдеться в указі від 16 травня “Про деякі заходи щодо підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка”, яке святкували в Україні у 2014 році.

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж на сто мов світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченка – 137 кілометрів. 1384 р. пам’ятника Кобзарю встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість – 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістилися у 35 країнах.

Нині в Україні 164 населені пункти названо на честь Тараса Шевченка.

12 маловідомих фактів про Тараса Шевченка

  1. Поміщик Павло Енгельгардт мав намір зробити зі свого кріпака Тараса домашнього живописця, тому в Петербурзі віддав його в навчання до мальовничих справ майстру Василю Ширяєву. Згодом Шевченко став його помічником і брав участь у роботі над розписами Великого театру в Петербурзі.
  2. Щоб знайти гроші на викуп Шевченка із кріпацтва, поет Василь Жуковський запропонував живописцеві Карлу Брюллову написати його портрет та продати на аукціоні. Портрет Жуковського продали за неймовірну суму – 2500 рублів, і Шевченко отримав “вільну”. Він вступив до Академії мистецтв, а в подяку за визволення з кріпацтва присвятив Жуковському поему «Катерина».
  3. Шевченко був улюбленим учнем живописця Карла Брюллова, а його художні роботи цінувалися ще за життя. До наших днів дійшло 835 картин та малюнків Шевченка, а 300 було втрачено. У 1860 році Імператорська Академія мистецтв удостоїла Шевченка звання «Академік гравірування» за виконану ним гравюру за картиною Рембрандта «Притча про працівників на винограднику». А ось про «мальовничі жарти» поета мало хто знає. Наприклад, існує графічний автопортрет, на якому Шевченко зобразив себе оголеним. Цей малюнок, зрозуміло, довгий час був заборонений цензурою.
  4. Шевченко любив гарно одягатися і був неймовірним модником. У Петербурзі його цінували як портретиста та книжкового ілюстратора, за що платили пристойні гроші. Їх він витрачав на модний гардероб. Його друг Іван Сошенко казав, що у Шевченка ніби вселився світський біс. У гардеробі поета була єнотова шуба і неймовірно дорогий прогумований плащ-макінтош, якими він дуже пишався. Влітку він віддавав перевагу білим парусиновим костюмам, яких у нього було кілька штук.
  5. Незважаючи на те, що Шевченко був дуже невеликого зросту — всього 164 сантиметри, він мав успіх у представниць слабкої статі. Першим його коханням була односельчанка Оксана Коваленко. Після того, як Енгельгардт відвіз Тараса до Петербурга, Оксана вийшла заміж за іншого. У Петербурзі Шевченко часто відвідував бали, на одному з яких познайомився з княжною Варварою Рєпніною-Волконською. Вони стали близькими друзями, Шевченко навіть якийсь час жив у її маєтку, де малював портрети членів родини. Ну, а останнім коханням 46-річного поета стала 19-річна служниця Лукер’я Полусмак. Щоб долучити просту дівчину до культури, Шевченко найняв їй вчителя, присвячував вірші, купував прикраси та подарував Євангеліє в оправі із золотими краями. Він навіть сам малював ескізи одягу, який для неї шили у французькому магазині. Але одного разу поет застав кохану в обіймах вчителя, якого сам їй і найняв, і все закінчилося сваркою.
  6. Улюбленим напоєм Шевченка був чай із ромом. А з кулінарних уподобань Шевченка історики відзначають справжній український борщ, «затертий пшонкою та заправлений старим салом», галушки, вареники з гречаного борошна з сиром та рибні страви.
  7. Останні роки життя Шевченко провів у Петербурзі, але заповідав, щоб його поховали на батьківщині — у Каневі. Коли поет помер, його спочатку поховали на Смоленському цвинтарі, але через 58 днів його порох перевезли до Канева, згідно з його заповітом. На Смоленському цвинтарі так і залишився пам’ятний камінь, присвячений українському поетові.
  8. Шевченко користується любов’ю не лише в Україні — у невизнаному Придністров’ї Тираспольський університет носить ім’я Шевченка, там же стоїть його пам’ятник, а на 50-рублевій купюрі зображено портрет українського поета.
  9. Іменем Тараса Шевченка названо одного з кратерів на Меркурії, який виявила американська космічна міжпланетна станція «Марінер-10». Діаметр кратера – 143 кілометри. Також існує ще астероїд «Кобзар» № 2427. Крім того, на заході Малого Аральського моря ім’ям Шевченка названо затоку, його ім’я має і пік Суганського хребта. На честь 150-річчя Кобзаря встановили там пам’ятник письменнику.
  10. Тарас Шевченко посідає друге місце за кількістю пам’ятників у світі, поступаючись у цьому лише Ісусу Христу. У багатьох країнах — від Бразилії до Китаю — 128 пам’ятників Шевченку, а в Україні встановлено 1256 монументів Кобзаря. Перший пам’ятник українському поету було споруджено 1881 року в Казахстані, у місті Форт-Шевченко.
  11. Тарас Шевченко писав досить безграмотно, що можна помітити в листі Кобзаря, що зберігся, його братові: «Браті мікито треба б’¦тебі гавкати та я не сирдитий. Нехай буде так як робиця… Поцілуй старого діда івана за мене, і поклонися всій рідні нашій яка є… Скажи іванові Федірці нехай він до мене напише листа окрім. — та тільки не по московському а то і читати не буду — Кланяйся йому. Залишайся здорова — Твій брат Тарас Шевченко».
  12. Тарас Шевченко провів в Україні лише 15 років. У 14 років він виїхав з України з поміщиком Енгельгардтом, якому прислужував з дитинства, а потім приїжджав в Україну лише погостювати.

Що сталося в Україні та світі 9 березня

1796 – У Парижі Наполеон I Бонапарт одружився з Жозефіною Богарною, уродженою Таше де ла Пажері;

1822 – Американець Чарльз Грехем отримав патент на штучні зуби;

1930 – У Харківському оперному театрі розпочався судовий процес Спілки визволення України;

1933 – Прийнятий Конгресом США Надзвичайний банківський Акт сприяв виходу із Великої депресії;

1934 – У Києві заснували видавництво “Райдуга”;

1945 – Американська авіація розпочала одне з найбільших бомбардувань Токіо;

1959 – У Нью-Йорку на торговому ярмарку вперше продемонстрували ляльку Барбі. Лише за перший рік продажі досягли 350 тисяч.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні