П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПерехід із одного виду пенсії на інший: у Пенсійному фонді нагадали про...

Перехід із одного виду пенсії на інший: у Пенсійному фонді нагадали про додаткову пільгу

Этот материал также доступен на русском языке
Для виходу на пенсію у 2023 році потрібно мати щонайменше 30 років стажу. Якщо пенсіонер досяг 60 років і має такий страховий стаж, то він може перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

У Пенсійному фонді нагадали, що пенсія за інвалідністю ІІ групи призначається у розмірі – 90% пенсії за віком, обчисленою відповідно до статей 27, 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При обчисленні розміру пенсії за інвалідністю до страхового стажу зараховується додатковий стаж – період від дня встановлення інвалідності до досягнення шістдесятирічного віку. При обчисленні пенсії за віком враховується лише відпрацьований страховий стаж, додатковий стаж не враховується. Якщо пенсіонер, отримуючи пенсію за інвалідністю, продовжував працювати і за нього було сплачено внески, то він придбав страховий стаж, який буде враховано при переході на пенсію за віком.

Яка пільга надається пенсіонерам при переході з однієї пенсії на іншу?

Також ч. 3 ст. 45 Закону встановлює додаткові пільги пенсіонеру, який після призначення пенсії за інвалідністю продовжував працювати та придбав не менше 24 місяців страхового стажу та вперше переходить з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

Для нього застосовується середня заробітна плата за три календарні роки, що передують році звернення за пенсією за віком.

Переведення з одного виду пенсії на інший відбувається з дати подання заяви за матеріалами пенсійної справи та з урахуванням додаткових документів про стаж або стаж та заробіток, не врахованих у пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії.

Джерело: oblikbudget

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні