Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 3 березня - Міжнародний день охорони здоров'я вуха...

Цей день в історії: 3 березня – Міжнародний день охорони здоров’я вуха та слуху

Этот материал также доступен на русском языке
3 березня – 62-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 303 дні. Цього дня у світі відзначаються День очікування дива, Всесвітній день дикої природи, Всесвітній день письменника, Міжнародний день охорони здоров'я вуха та слуху.

20 грудня 2013 року на 68-й сесії Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 3 березня Світовим днем дикої природи, щоб підвищити рівень обізнаності з питань дикої фауни та флори. Дата збігається з датою прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори (СІТЕС) 1973 року, яка відіграє важливу роль у регулюванні міжнародної торгівлі видами, зникають.

Також 3 березня – це Міжнародний день охорони здоров’я вуха та слуху. На сьогоднішній день втрата слуху вважається найпоширенішою сенсорною формою інвалідності у світі. За даними ВООЗ, від глухоти та порушень слуху страждають приблизно 360 мільйонів людей.

Основними причинами глухоти та приглухуватості (неповної втрати слуху) називають генетичні порушення, хронічні інфекції вуха, ряд захворювань: краснуха, кір, свинка, менінгіт, а також вплив деяких лікарських препаратів та шкідливих факторів навколишнього середовища, насамперед шуму.

На думку медиків, близько половини всіх випадків глухоти та інших порушень слуху можна запобігти, усунувши причини їхнього розвитку. Серед превентивних заходів найчастіше називають імунізацію населення, охорону здоров’я матері та дитини, забезпечення гігієни праці.

Також медики рекомендують стежити, щоб до вух дитини не потрапляла брудна вода; не шльопати дитину, особливо по вухах; навчати дітей не вставляти у вуха сторонні предмети; у разі будь-яких тривожних симптомів негайно звертатися до лікарні.

Що сталося в Україні та світі 3 березня?

1067 – Мінськ вперше згадується у літописах у зв’язку з битвою на річці Немизі.

1639 – коледж, заснований у Бостоні (США), отримав ім’я Гарвард на честь мецената Джона Гарварда.

1802 – у Відні опубліковано “Місячну сонату” Бетховена.

1861 – російський імператор Олександр II підписав маніфест про відміну в імперії кріпосного права.

1866 – у Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер – Національна парламентська бібліотека України).

1875 – “день народження” канадського хокею. У Монреалі відбувся перший організований хокейний матч.

1875 – у Парижі завершилася провалом прем’єра опери “Кармен” Жоржа Бізе.

1878 – у Сан-Стефано, передмісті Стамбула, прийнято мирний договір, який завершив російсько-турецьку війну 1877-1878 років.

1915 – у Нью-Йорку відбулася прем’єра найвидатнішого німого фільму всіх часів та народів – “Народження нації” режисера Девіда Гріффіта.

1945 – у Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.

1945 – знищення відділом польської Армії Крайової українського мирного населення села Павлокома.

1952 – затверджено генеральний план забудови Черкас, розроблений Київським інститутом проектування.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні