П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 19 лютого - День Державного герба України

Цей день в історії: 19 лютого – День Державного герба України

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 19 лютого 2023 року. 50-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 315 днів.

Цього дня світова спільнота святкує День змішування різних фарб, День народження синоптичної карти.

19 лютого присвячений братам нашим меншим. Це Всесвітній день китів – у всьому світі святкують День захисту морських ссавців. Окрім цього, можна привітати всіх орнітологів – сьогодні їхній день.

Та й спортсменам є що відсвяткувати – наприклад, Міжнародний день перетягування канату.

Церковні свята: Православні християни 19 лютого мають Тиждень м’ясопустний, про Страшний суд.

А в Україні 19 лютого святкуємо День Державного герба

Шість фактів про наш Тризуб

19 лютого ми відзначаємо День Державного герба України. Його головним елементом є тризуб – знак князівської держави Володимира Великого. Багато хто сприймає його лише як зображення, проте він має давню історію. Тризуб колись використовували як зброю, також він служив символом воскресіння та небесної справедливості.

  • Перша згадка в історії. Перша письмова згадка про тризуб зустрічається у праці Платона ще до нашої ери. В ній афінський філософ писав про царів атлантів, які одягалися в блакитні шати, прикрашені золотим тризубом.

  • Тризуб був зброєю богів. Історики вважають, що найдостовірніша версія походження тризуба – від зображення сокола-Рарога, птаха-блискавки. Він вважався зброєю богів, символізував перемогу добра над злом і був своєрідним прообразом голуба миру.

  • Популярність прийшла за часів Рюриковичів. Поширення тризуб здобув за часів князів з роду Рюриковичів. Тризуб на той час зображували на монетах і навіть на цеглинах, які йшли на будівництво храмів. Це зображення також було на прапорах дружини князя Святослава. За часів князя Володимира Великого зображення тризуба дещо змінили – додали горизонтальну лінію так, щоб у центрі утворився хрест.

  • «Тризуб» і «тризубець» – різні поняття. Багато хто з нас помилково вважає, що «тризуб» і «тризубець» – це одне й те саме. Але насправді тризубець – звичайні вила, сільськогосподарська зброя, яка, втім, за потреби могла б послужити і як бойова. Такими «вилами» озброювали піхотинців німці, італійці та іспанці.

  • У ХХ столітті тризуб став символом боротьби за незалежність. В УНР печаткою із зображенням тризуба стали скріплювати урядові документи, а 1918 року тризуб з’явився на перших українських грошах.

  • Після набуття Україною незалежності 24 серпня 1991 року зображення тризуба на блакитному тлі було затверджено як Малий державний герб країни. Конституція 1996 року остаточно закріпила його як символ нашої держави.

Тризуб у Ватикані

У соборі святого Петра у Ватикані є вівтар святого Еразма. Це особливе місце, де відбувається таїнство сповіді. Для українців він має особливе значення, бо прикрашений мозаїчними зображеннями князя Володимира, княгині Ольги та символу державності України – тризубом. Зображення виконали ватиканські майстри у 1989 році на гроші нашої діаспори. Під час урочистого відкриття мозаїчних зображень до 1000-річчя Хрещення Київської Русі-України їх урочисто освятив сам Папа Іван Павло ІІ.

Що зашифровано у тризубі?

Досі немає єдиної версії щодо значення тризуба. Існує майже 40 гіпотез. Ми вибрали кілька найцікавіших:

  • у тризубі відображено цифру «3», яку в давнину позначали на зразок сучасної літери «Ш»;
  • у тризубі зашифровано слово «воля»;
  • тризуб – це стилізоване зображення сокола, що падає на здобич.

Цей день в історії

1800 – консулом Франції став генерал Наполеон I Бонапарт.

1855 – французький математик та астроном Урбен Левер’є першу карту погоди. Також за його порадою у Франції почала розгортатися мережа метеорологічних станцій.

1878 – американський винахідник Томас Едісон отримав патент на фонограф (перший прилад для запису та відтворення звуку).

1954 – півострів Крим вийшов зі складу РРФСР і приєднався до України (це рішення ухвалив генсек Микита Хрущов).

1992 – тризуб затверджений як малий герб України, це рішення ухвалила Верховна Рада України.

2008 року лідер Куби Фідель Кастро оголосив про своє бажання піти з великої політики.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні