Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКабмін пропонує припинити виплачувати пенсію деяким категоріям громадян

Кабмін пропонує припинити виплачувати пенсію деяким категоріям громадян

Этот материал также доступен на русском языке
У Мінсоцполітики розробили та винесли на громадське обговорення проект закону «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки України».

Про це повідомив нардеп Михайло Цимбалюк.

Законопроектом пропонується припинити виплати пенсій особам, засудженим до обмеження або позбавлення волі за скоєння кримінальних правопорушень.

А саме:

  • за дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади (стаття 109 Кримінального кодексу України);
  • за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (стаття 110 Кримінального кодексу України);
  • за державну зраду (стаття 111 Кримінального кодексу України);
  • за колабораційну діяльність (частини третя – восьма статті 111 Кримінального кодексу України) (далі – кримінальні правопорушення проти національної безпеки України).

В основному виплати припинятимуть, як тільки обвинувальний вирок суду набуде чинності. Однак положення закону збираються застосовувати до підозрюваних у цих злочинах, які оголошені в розшук і/або ховаються від слідства, в т.ч. за кордоном чи на окупованих територіях України.

Після виходу на волю злочинцям повертатимуть пенсію. Тим, хто досягне пенсійного віку за час відбування покарання, пенсію також буде призначено після закінчення терміну тюремного затримання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у Мінфіні планують провести перевірку законності виплати пенсій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні