Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні змінився механізм виплати субсидій: що потрібно зробити, щоби не втратити...

В Україні змінився механізм виплати субсидій: що потрібно зробити, щоби не втратити гроші

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні в січні 2023 року завершили реформу монетизації пільг на оплату житлово-комунальних послуг і тепер їх надаватимуть виключно у готівковій формі.

Про це йдеться на сайті Міністерства соціальної політики.

“Завдяки реалізації реформи… людина може отримати на руки свої гроші і, заощадивши енергоресурси, витратити зекономлену суму на інші потреби. Це один із ключових інструментів підвищення мотивації громадян до енергозбереження”, – розповіли у Мінсоцполітики.

При цьому раніше існували дві форми грошової виплати: готівкова та безготівкова.

Зміни, що вступили, стосуються громадян, які у 2022 році отримували пільги у грошовій безготівковій формі (кошти надходили на рахунок в Ощадбанку, звідки направлялися надавачам ЖКП).

Виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг пільговикам тепер здійснюють у готівковій формі шляхом перерахування коштів Пенсійним фондом:

  • тим пільговикам, які до грудня 2022 року вже отримували відповідні пільги у готівковій формі, а також тим, хто звернувся за наданням виплати починаючи з грудня 2022 року, ПФУ перерахує кошти на їхні рахунки, відкриті в уповноважених банках або для виплати через відділення “Укрпошти” . Це залежить від способу виплати, обраного одержувачем пільги;
  • пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, виплата здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на їхні пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення “Укрпошти”, де людина отримує пенсію;
  • громадянам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі та не є пенсіонерами (тобто у ПФУ відсутні виплатні реквізити банківського рахунку або адреса доставки коштів) кошти на виплату пільг перераховуються на їх поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом Ощадбанку.

Як пояснили у Мінсоцполітики, про відкриття такого рахунку пільговики проінформують органи ПФУ.

Щоб отримати з рахунку гроші, потрібно особисто звернутися до Ощадбанку для укладання договору банківського рахунку.

Якщо пільговик бажає отримувати кошти на рахунок, відкритий в іншому банку, або через відділення “Укрпошти”, він має звернутися з відповідною заявою до органу ПФУ особисто через будь-який сервісний центр, поштою чи особовим кабінетом на порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

На додаток до цього в міністерстві зазначили, що ті, хто отримає пільгу в готівковій формі, зобов’язані самостійно сплачувати щомісяця вартість житлово-комунальних послуг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні