Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 12 лютого - День Дарвіна та Всесвітній день...

Цей день в історії: 12 лютого – День Дарвіна та Всесвітній день шлюбу

Этот материал также доступен на русском языке
12 лютого – 43-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 322 дні.

12 лютого: яке сьогодні свято

12 лютого для християн починається Тиждень про блудного сина, а також святкується
Собор трьох святителів. За народним календарем – Трьохсвятіє (Васильів день).

Цього дня відзначаються кумедні свята – День божевільного шлунка та День прокладання стежок.

Свята ООН: Міжнародний день дітей солдатів та День Дарвіна (Міжнародний день науки та гуманізму).

Міжнародні свята: Неділя аутизму, Міжнародний день шлюбних агенцій, День сексуального та репродуктивного здоров’я та Всесвітній день шлюбу.

День Дарвіна

12 лютого 1809 року народився знаменитий учений Чарльз Дарвін. Сьогодні немає на планеті жодного школяра, який не знає це ім’я.

Чарльз Дарвін — основоположник теорії еволюційного розвитку всього живого Землі, перший вчений, який наважився кинути виклик релігійним постулатам походження.

Наукова теорія Дарвіна вразила весь світ. Докази та факти, накопичений матеріал, дослідження та спостереження під час п’ятирічної навколосвітньої подорожі, здійсненої великим ученим, знайшли вихід на сторінках його найзнаменитішого «Походження видів». У цій праці автор і формулює еволюційну формулу життя як класифікацію природного відбору, походження одних видів тварин та рослин від інших.

То справжній прорив у науці. Нові наукові відкриття змінили не тільки принципи вивчення біології, ботаніки, зоології та анатомії, але й відкрили завісу невідомих сил і в космології та астрономії, оскільки всі небесні тіла та галактики також схильні до тимчасового еволюційного впливу.

Чарльз Дарвін – великий учений, який перевернув світ для простого обивателя тих часів, і заслужив слова вдячності нашого часу. Такий вагомий внесок у науку неможливо переоцінити.

Неділя аутизму

У всьому світі в другу неділю лютого проводяться особливі заходи, спрямовані на те, щоб звернути увагу громадськості на проблему людей з аутизмом. Цей день відомий під назвою Неділя аутизму, або Міжнародний день молитви за аутизм і синдром Аспергера.

Аутизм — це розлад, що характеризується вираженим дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування, а також обмеженими інтересами, що повторюються діями. Аутизм є порушенням розвитку нервової системи і виявляється, як правило, у дитячому віці.

Лікування аутизм не піддається. Але для аутистів існують різні методи терапії, спрямовані на підвищення якості їхнього життя та розвиток самостійності. При цьому грамотно підібрана комплексна терапія може бути настільки успішною, що може настати ремісія та аутист зможе повноцінно існувати у суспільстві.

Міжнародний день шлюбних агенцій та Всесвітній день шлюбу

Можна сказати, що сьогодні пов’язаний із одруженням, оскільки 12 лютого відзначають одразу 2 свята, пов’язані з цим явищем – Всесвітній день шлюбу та Міжнародний день шлюбних агенцій.

Цього дня святкування шлюбу вшановують чоловіка та дружину як наріжний камінь сім’ї, основний осередок суспільства, віддаючи належне красі та вірності, жертовності та радості у повсякденному подружньому житті.

Всесвітній день шлюбу відзначається щороку другої неділі лютого, щоб світ став свідком того, що існує безліч щасливих і міцних шлюбів. Можна навчитися любити, дбати про стосунки та спілкування, справлятися з розбіжностями, які є у будь-якої пари, насолоджуватися життям у сім’ї. Кохання на все життя – це можливо. Це день вшанування подружжя та шлюбу як засобу створення сім’ї та об’єднання суспільства.

Цей день в історії

1429 – До капітана міста Вокулер Робера де Бодрікуру звернулася 17-річна дівчина з села Домремі на кордоні Шампані та Лотарингії та оголосила, що саме їй судилося зняти облогу з Орлеана, звести дофіна на трон і вигнати загарбників із королівства. Почалася епопея Жанни д’Арк.

1461 – Війна Червоної та Білої троянди: Друга битва при Сент-Олбансі. Армія Ланкастеров здобула перемогу над армією Йорків під командуванням графа Уоріка і звільнила короля Генріха VI, колишнього бранця Уоріка.

1771 – Густав III став королем Швеції, готовий та вендів.

1810 – Наполеоном Бонапартом затверджено новий кримінальний кодекс, який діяв потім до 1994 року.

1865 – Дмитро Менделєєв захистив дисертацію «Про з’єднання спирту з водою». Багато хто впевнений, що в ній він заклав основу рецепту російської горілки.

1898 – Перша жертва автокатастрофи: Генрі Ліндфільд розбивається у своїй машині.

1908 – В Англії опубліковано закон, згідно з яким штрафувався кожен, хто дозволяв курити дітям.

1924 – У Нью-Йорку у супроводі оркестру Пола Уайтмана вперше виконано один із найвідоміших творів Джорджа Гершвіна, «Блакитна рапсодія».

1931 – Ватиканське радіо було урочисто відкрито Римським Папою Пієм IX, промова якого латиною транслювалася на весь світ.

1941 – Пеніцилін вперше успішно використовується для лікування хворого.

1947 – падіння Сихоте-Алінського метеорита в горах Сіхоте-Алінь (СРСР).

1991 – Верховна Рада Української РСР ухвалила Закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки».

1993 – прем’єра фільму «День бабака» режисера Харольда Раміса за сценарієм Денні Рубіна. Головні ролі зіграли Білл Мюррей та Енді Макдауелл. Після виходу фільму на екрани, свято, яке дало йому ім’я, набуло великої популярності. Свято стало своєрідним неофіційним днем метеоролога. Вислів «День бабака» стійко увійшов до англійської та у багато інших мов народів світу, позначаючи рутинне повторення одного дня, дежавю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні