П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниІндексація пенсій: у Пенсійному фонді назвали категорії пенсіонерів, яким збільшать виплати

Індексація пенсій: у Пенсійному фонді назвали категорії пенсіонерів, яким збільшать виплати

Этот материал также доступен на русском языке
У березні в Україні буде проведено масштабну індексацію пенсій, на яку виділено 40 млрд гривень. Кого вона торкнеться та хто може розраховувати на підвищення пенсійних виплат?

Перерахунок пенсії буває індивідуальним та масовим.

Перший пов’язаний з конкретною людиною і провадиться за відповідним зверненням.

«Скажімо, людина продовжувала працювати і набула певного стажу, або стала почесним донором, отримала відповідне посвідчення та отримає надбавку; людина удостоєна національної заслуги і має право на пенсію за особливі нагороди. Такі перерахунки проводилися й у попередні роки та плануються у 2023 році», – пояснила в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Кому проіндексують пенсії у березні?

Для проведення масових перерахунків жодних звернень не потрібно, вони відбуваються автоматично – всім із однієї дати та за однаковими правилами. Індексацію пенсій заплановано на березень 2023 року. На це до бюджету закладено близько 40 млрд грн.

Першими індексуватимуть страхові пенсії – за віком, інвалідністю, втратою годувальника, за вислугу років.

Мінімальні страхові виплати перерахують чорнобильцям з інвалідністю та ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Розміри таких виплат прив’язані до середньої заробітної плати за попередній рік.

Показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, на кінець 2022 року становить 13 387 грн 48 коп.

Кому в березні пенсії не перерахують?

За словами Ірини Ковпашко, спеціальні пенсії, які стосуються держслужбовців, науковців, військовослужбовців тощо, проіндексують вже після закінчення воєнного стану.

«Що стосується індексації пенсій, призначених за спеціальними законами, то уряд прийняв відповідну постанову, але вона набуде чинності з наступного місяця після закінчення воєнного стану. Тобто ми очікуємо, що завершиться воєнний стан і з першого числа наступного місяця мають бути проіндексовані [такі] пенсії», – наголосила представниця Пенсійного фонду.

Джерело: finance.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні