Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнці зможуть обміняти старі газові котли на нові: подробиці

Українці зможуть обміняти старі газові котли на нові: подробиці

Этот материал также доступен на русском языке
Наразі українці можуть обміняти 5 старих лампочок на 5 енергозберігаючих. Причому ця процедура є абсолютно безкоштовною. Але незабаром в Україні може з'явитись можливість обміну газових котлів та колонок на нові енергоефективні.

Це дозволить заощадити до 2 млрд кубометрів газу на рік і повністю відмовитися від імпорту блакитного палива.

Як написав на своїй сторінці у Facebook екс-глава “Оператора газотранспортної системи” Сергій Макогон, населення – головний споживач газу.

Українські сім’ї витрачають близько 70% блакитного палива. При цьому більшість споживачів використовують застарілі газові котли та конфорки, які спалюють значно більше газу, ніж дійсно необхідно для забезпечення опалення та підігріву гарячої води.

Сергій Макогон упевнений, що після спільної з ЄС програми заміни лампочок також необхідно реалізувати програму заміни газового обладнання.

Вона буде дорожчою, проте дасть значний ефект та дозволить забезпечити енергонезалежність.

При скороченні споживання навіть на 1 млрд кубометрів це може дозволити вийти на повну енергонезалежність (обсяг видобутку складе близько 18,5 млрд кубів, а споживання без заміни газових котлів і колонок буде на рівні 19,5 млрд кубометрів).

“Мені здається, що це реальніше, ніж побудувати 2 атомні енергоблоки за 6 років до 2030 року за 10 млрд доларів”, – зазначив Макогон.

Звичайно, це лише пропозиції, але кожен українець, у якого в будинку чи квартирі стоїть старий газовий котел чи колонка, можуть самостійно їх замінити на нові моделі, які економно витрачають газ. І покупка досить швидко себе виправдає.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, на які пільги на плату комуналки можуть претендувати українці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні