Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія12 лютого – Собор Трьох Святителів: який ритуал потрібно зробити для залучення...

12 лютого – Собор Трьох Святителів: який ритуал потрібно зробити для залучення удачі

Этот материал также доступен на русском языке
Православна церква 12 лютого вшановує пам'ять трьох святих - день пам'яті Василя Великого Кесарійського, Григорія Богослова Назіанзіна та Івана Золотоуста (Трисвятія або Собор Трьох Святителів). У народі день назвали "Василів день", "Трисвятіє".

Трисвятіє започаткували ще в IX столітті, коли йшли гарячі дискусії, який із трьох служителів важливіший. У ході цієї суперечки вирішили, що всі вони рівні, а тому навіки стали служителями Трійці.

Єпископ Іоанн за дорученням святителів об’єднав усі дні пам’яті цих святих у єдине свято. Перша згадка про пам’ять 12 лютого Собору Трьох Святителів датується 1076 роком. За старим стилем свято припадало на 30 січня.

Троє святителів народилися у сім’ях християн, тому їх часто асоціюють із сімейною святістю. Василь Великий був архієпископом Кесарії Каппадокійської, церковним письменником та богословом. Разом зі своїм другом Григорієм Богословом він був каппадокійським Отцем Церкви. Іоанн Златоуст та Григорій Богослов були архієпископами Константинопольськими, а також богословами.

Що не можна робити 12 лютого?

Цього дня категорично забороняється сваритися – конфлікт затягнеться надовго. Якщо ви вже перебуваєте з кимось у суперечках, духовні наставники рекомендують 12 лютого помиритися.

Жінкам у цю дату заборонено шити, вишивати та в’язати на спицях.

Що можна робити на Соборі Трьох Святителів?

Чоловіки у цей день здавна займалися господарством – ремонтом та облагородженням присадибної ділянки. Також можна щось полагодити в будинку – такі дії приваблять благополуччя.

Наші пращури для того, щоб залучити успіх на весь рік, виставляли за двері стару пару взуття.

Прикмети на 12 лютого

  • Сніг падає великими пластівцями – настане відлига;
  • Ясне небо при північному вітрі – до морозів;
  • Місяць сьогодні червоного кольору – чекати сильних вітрів;
  • Ворони збираються біля будинку ховаються під дах – до хуртовини.

Хто відзначає іменини 12 лютого?

Іменини у Василя, Григорія, Іполита, Пелагеї та Петра.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні