П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниБагатьом українцям у квітні перерахують пенсії: хто може розраховувати на збільшення виплат

Багатьом українцям у квітні перерахують пенсії: хто може розраховувати на збільшення виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Наймасштабніше підвищення пенсій відбувається у березні, коли проводиться індексація. Такий перерахунок стосується більшої частини пенсіонерів. Звичайно, сума підвищення для всіх є різною, комусь додають кілька сотень гривень, а комусь – кілька десятків. Але, незважаючи на воєнний час, на українців окрім березневого підвищення чекає ще й перерахунок пенсій у квітні.

Кого він торкнеться у 2023 році, розповіла у новому випуску ЗнайUA блогер Катерина Котенкова.

В Управлінні соціального страхування та пенсійного забезпечення апарату Федерації профспілок України розповіли, що пенсійні виплати для пенсіонерів, що працюють, підвищаться з квітня цього року.

Пенсіонерам, які продовжують працювати після виходу на пенсію, підвищать пенсійні виплати. Їхня пенсія стане вищою, починаючи з квітня. Щомісячна виплата залежатиме від розміру страхового стажу та зарплати, яку отримує працюючий пенсіонер.

Українцям щорічно індексують пенсії, враховуючи при цьому відсоток інфляції та зростання середньої зарплати у країні. При цьому індексацію пенсій здійснюють лише пенсіонерам, які не працюють. Тобто пенсії працюючим пенсіонерам індексувати не будуть. Але їхню пенсію також перераховують, враховуючи при цьому страховий стаж, який збільшився і можливе зростання зарплати.

“Перерахунок пенсій працюючим українцям зазвичай здійснюють у квітні місяці. Проте, минулого року це все затяглося, і люди отримували хтось у червні, хтось у липні. Тобто, право на перерахунок мають лише ті громадяни, у яких додалося 24 місяці страхового стажу з дня призначення пенсії або з дня попереднього перерахунку.Таким чином, уже з квітня місяця пенсіонери, які працюють, будуть отримувати пенсії вище”, – пояснила Котенкова.

Також не варто забувати і про надстаж – це реальна можливість підвищити пенсію.

Для цього потрібно відмовитися від її виплати у 60 років та продовжувати працювати. Якщо, наприклад, працювати ще 6 років без виплати пенсії, то при виході на заслужений відпочинок у 66 років, пенсія буде у півтора рази вищою за ту, яка була призначена у 60.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як не втратити частину пенсії при її призначенні.

Джерело: Хвиля

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні