Новини

Які свята відзначають 14 лютого в Україні та світі?

День святого Валентина

Це день покровителя всіх закоханих, який відзначають у багатьох країнах світу. 14 лютого закохані (або, що вже теж стало традицією, просто близькі люди) освідчуються в коханні та повазі і дарують один одному приємні подарунки та “валентинки” – невеликі листівки, прикрашені сердечками, трояндочками, кошенятами, янголятами або голубками, що цілуються. Традиція дарувати цього дня подарунки зміцнювалася з кожним роком і для деяких стала досить успішним бізнесом. Наприклад, на початку минулого століття в американців було прийнято надсилати своїм нареченим марципани, які були досить дорогими.

Міжнародний день дарування книг

Ініціатива його появи належить американці Еммі Бродмур, матері трьох дітей, засновниці сайту дитячої книги у США. Саме питання одного із синів, який запитав одного разу у мами – чому немає такого дня в році, коли люди дарують одна одній книги просто так, і стало поштовхом до появи на світ нового значущого свята.

День оглядового колеса

14 лютого у світі святкують День колеса огляду. Це улюблений багатьма людьми атракціон, за допомогою якого можна піднятися на висоту та милуватися краєвидами. 1893 року в Чикаго з’явилося перше оглядове колесо. Його винахідником був американець Джордж Вашингтон Гейл Ферріс. У 2021 році в Дубаї збудували найбільше на сьогоднішній день колесо огляду, висотою 210 метрів.

День комп’ютерника

14 лютого — неофіційний День комп’ютерника, який широко відзначається у професійному світі. 14 лютого 1946 року науковому світу продемонстрували перший реально працюючий електронний комп’ютер ENIAC I. Усі роботи з розробки першої обчислювальної машини спонсорувалися американської армією, якої комп’ютер був необхідний проведення військових розрахунків, планування і програмування. ENIAC I пропрацював до 23:45 2 жовтня 1955, а потім був розібраний.

День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту

А в Україні 14 лютого святкують День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Саме в цей день 1994 року було підписано наказ про створення спеціальних військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Це дуже нелегка та небезпечна професія, адже військові, пов’язані з цією сферою, займаються захистом населення від небезпечного впливу хімічної, радіаційної чи біологічної зброї.

Новое на сайте

  • Новини

Ніколи не викидайте бадилля від помідорів – воно ще знадобиться вам на городі

Ефективність народного засобу перевірена роками, тому помідорне бадилля давно цінується досвідченими дачниками. Розповідаємо в цьому…

18/05/2024 15:22
  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35