Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниДеяких українців можуть мобілізувати під час воєнного стану після 60 років: кого...

Деяких українців можуть мобілізувати під час воєнного стану після 60 років: кого торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
Мобілізувати під час дії воєнного стану можуть і пенсіонери.

В Україні в рамках оголошеної президентом Володимиром Зеленським загальної мобілізації до лав різних військових угруповань призивають усіх чоловіків віком від 18 до 60 років. Але варто зазначити, що є певні категорії військовослужбовців, які можуть бути призвані на службу після 60-річного віку.

Про це йдеться в Законі України про військовий обов’язки та військову службу. Згідно з чинним законодавством, ще одна категорія українських чоловіків, не старших за 65-річний вік, може бути мобілізована.

Який граничний вік для служби:

  • рядові, молодші сержанти та старшини на контрактній службі, молодші офіцери – 45 років,
  • військові старшого офіцерського складу: майори (капітани 3 ранги), підполковники (капітани 2 рангу), військові старшого сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом — 50 років.
  • службовці за контрактом військові вищого сержантського та старшинського складу, військові старшого офіцерського складу – полковники (капітани 1 рангу) – 55 років.
  • військові вищого офіцерського складу – генерали та аналогічні морські звання, найвище військове керівництво. Також рядові, сержанти та старшини, молодші та старші офіцери, які служать під час дії воєнного стану — 60 років,
  • військові вищого офіцерського складу під час особливого та воєнного стану – 65 років.

Військові, які мають унікальний досвід бойових дій, можуть служити ще додаткові 5 років після досягнення граничного віку в 60 років. У більшості випадків до цієї категорії громадян належать військовослужбовці різних військових формувань із високою професійною підготовкою або великим досвідом практичної роботи на певних посадах.

Головна умова – придатність до військової служби за станом здоров’я.

Джерело: Телеграф

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні