Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі додаткові надбавки та виплати отримають пенсіонери у 2023 році?

Які додаткові надбавки та виплати отримають пенсіонери у 2023 році?

Этот материал также доступен на русском языке
У бюджеті на 2023 рік переважна більшість фінансів спрямована на військові питання, тому і мінімальна зарплата, і прожитковий мінімум на 2023 рік заморожені.

А це означає, що підвищення пенсій та соцвиплат, пов’язаних із прожитковим мінімумом та зарплатою не проводитимуть. Хоча індексацію у березні уряд обіцяє провести. Але, крім того, пенсіонери можуть отримати додаткові виплати.

Надбавка до пенсії за вік

Пенсіонери, які досягли віку 70 років або більше, мають право на додаткові щомісячні виплати. Розмір надбавки залежить від віку людини. Ця виплата гарантована Кабміном та діє по всій території країни.

Особи, які досягли сімдесятирічного віку, мають право на доплату у сумі 300 гривень. Гроші виплачуються щомісяця, на додаток до основної пенсії.

Пенсіонери віком від 75 до 80 років – отримують 456 гривень щомісяця.

Пенсіонери віком від 80 років мають право на компенсаційну виплату у розмірі 579 грн.

Доплати за додатковий стаж

Додаткові компенсаційні виплати отримають ті пенсіонери, робочий стаж яких перевищує встановлені законом норми. Сума доплати розраховується у розмірі 1% від пенсії за кожний повний рік трудового стажу, отриманий понад норму. Найбільшу доплату отримують пенсіонери, чий трудовий стаж перевищує 35-40 років. Але ця надбавка обчислюється не від суми пенсії, а від встановленого прожиткового мінімуму. На початку 2023-го він становить 2093 гривні.

Доплата за дітей

Цю надбавку отримають пенсіонери, які утримують дітей віком до 18 років. По 150 гривень на кожну дитину доплачують до пенсій за віком, за інвалідністю та за вислугу років, призначених відповідно до законів України «Про пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Щоб отримати таку надбавку, слід подати заяву у відділення Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії, додавши до неї документи, що засвідчують особу, родинні відносини та вік утриманця, що підтверджують перебування його на змісті заявника.

Доплата за донорство

Щомісячна надбавка у розмірі 10% від прожиткового мінімуму нараховується пенсіонерам, які набули статусу почесного донора крові. Наразі доплата складає 258,90 гривень на місяць. Розмір надбавки безпосередньо залежить від розміру прожиткового мінімуму.

Отримати статус почесного донора крові в Україні можна, якщо людина безкоштовно здала 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимальних допустимих доз плазми крові.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні