П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія у лютому 2023 року: скільки отримають пенсіонери та чи буде підвищення...

Пенсія у лютому 2023 року: скільки отримають пенсіонери та чи буде підвищення виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Фінансування пенсійних виплат за січень 2023 року завершено. 9,3 млрд. гривень було направлено на виплату пенсій через АТ "Укрпошта", яка доставила 89,7% профінансованих сум та ще 41,1 млрд гривень – через уповноважені банки, вже 100% зараховано на рахунки пенсіонерів. Чи варто чекати пенсіонерам на підвищення пенсій у лютому?

У 2022 році, незважаючи на активні бойові дії, уряд провів усі заплановані перерахунки пенсій. Що ж до 2023 року, то ситуація з підвищенням набагато гірша, звичайно, головна причина – воєнний стан у країні.

У Мінсоцполітики повідомили, що цього року обов’язково знайдуть кошти на проведення індексації пенсій у березні, яка торкнеться більшої частини пенсіонерів. З точним відсотком підвищення поки що не визначилися, він буде відомий ближче до кінця лютого – початку березня.

Незалежні експерти вважають, що пенсії мають переглянути на щонайменше 24%, але в урядових прогнозах сума в рази менша.

Також варто зазначити, що прожитковий мінімум, розмір якого впливає на багато видів пенсійних та соціальних виплат заморожено та становить 2093 гривні. Востаннє його підвищували з 1 грудня 2022 року, таким він залишиться протягом усього 2023 року.

А це означає, що підвищення пенсій у лютому та інших місяцях, окрім індексації та квітневого перерахунку пенсійних виплат працюючим пенсіонерам, – не передбачається.

Якими будуть пенсії у лютому 2023 року?

Мінімальна пенсія становить 2 093 гривень, і дорівнює прожитковому мінімуму.

Максимальна – 20 920 гривень, становить 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Не варто забувати і про вікові доплати. Пенсіонери віком від 70 років отримують 300 гривень до пенсії щомісяця, пенсіонери віком від 75 років – 456 гривень та пенсіонери від 80 років – 579 гривень. До речі, ці надбавки будуть проіндексовані у березні.

Читайте також: Які пенсії отримують пенсіонери, що працюють.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні