Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі на понеділок, 23 січня. Чи очікуються у цей день сонячні...

Магнітні бурі на понеділок, 23 січня. Чи очікуються у цей день сонячні шторми?

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені не одностайні на думці, як магнітні бурі відбиваються на здоров'я. Кількість викликів швидкої зростає, проте вплив може бути лише на людей, які перебувають у прикордонному стані, зазначають фахівці.

У понеділок, 23 січня, суттєвих магнітних бур не очікується.

Упродовж останніх 24 годин сонячна активність була на низькому рівні. За останню добу на Сонці сталися чотири спалахи класу С та один спалах класу М1,15.

Сонячні спалахи M-класу є середніми з великих спалахів. Спалах М1,15 може викликати невеликий рівень радіоперешкод на денній стороні Землі. Можливий сонячний радіаційний шторм.

Очікується, що у понеділок геомагнітне поле буде від спокійного до нестабільного рівня. Сонячна активність, ймовірно, буде помірною з невеликою ймовірністю спалаху X-класу.

Сонячна активність на 23 січня:

Імовірність малого геомагнітного шторму – 1%
Імовірність великого геомагнітного шторму – 1%
Імовірність спалаху на Сонці М-класу – 55%
Імовірність спалаху на Сонці Х-класу – 10%
Кількість сонячних плям – 91.

Як магнітні бурі впливають на здоров’я

Вчені не одностайні на думці, як магнітні бурі відбиваються на здоров’я.

Кількість викликів швидкої зростає, проте вплив може бути лише на людей, які перебувають у прикордонному стані, зазначають фахівці.

Доктор фізико-математичних наук В’ячеслав Пилипенко заявив, що вплив магнітних бур на людину відсутня або мінімально торкається лише найслабших і вразливіших.

Такої думки, за його словами, дотримується більшість фахівців. До них він відніс себе.

“В умовах великого міста трамвай, який повз вас проїжджає, створює обурення магнітного поля набагато більше, ніж будь-яка магнітна буря”, – сказав експерт.

З іншого боку, як зазначив В’ячеслав Пилипенко, є статистика, яка підтверджує, що кількість викликів швидкої допомоги з магнітними бурями зростає. За його словами, не можна повністю заперечувати цей вплив, оскільки вплив може бути лише на людей, які перебувають у прикордонному стані. Це може бути, наприклад, породілля в лікарні або людина з серцевою недостатністю.

«На решту вплив дуже слабкий, часто непомітний», – підкреслив Пилипенко.

Він заявив, що значно більший вплив магнітні бурі надають на електроніку. Крім того, особливо сильні бурі можуть вивести з ладу лінії електропередачі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні