Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 22 січня - День Соборності України та китайський...

Цей день в історії: 22 січня – День Соборності України та китайський Новий рік

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 22 січня 2023 року. 22-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 343 дні. 22 січня українці святкують важливе для держави свято – День Соборності України.

За церковним календарем 22 січня відзначають іменини:

Олександр, Анфіса, Василь, Григорій, Давид, Дмитро, Юхим, Йосип, Ісаакій, Костянтин, Леонід, Марія, Михайло, Микола,

Які свята відзначають 22 січня

День Соборності України: історія свята

22 січня українці святкують важливе для держави свято – День Соборності України.

День Соборності України – історія

22 січня 1918 р. на IV універсалі Центральною Радою було проголошено, що Україна стала незалежною державою. Рівно через один рік (22 січня 1919 р.) було підписано Акт з’єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Тобто, за документом, ці дві частини об’єднувалися в одну, щоб створити єдину державу. Назвали його просто “Акт Злуки”.

На жаль, довгоочікуваного об’єднання так і не сталося. Однак ця подія вплинула на подальшу політичну ситуацію. Так, напередодні річниці 1990 року між Львовом та Києвом було створено “живий ланцюг” із мільйонів людей, які трималися за руки. Ця акція стала доказом єдності та стійкості українського народу. Вона вважається однією з найбільших у світовій історії.

1999 року президент України Леонід Кучма підписав наказ про створення державного свята – День Соборності України – 22 січня.

Що таке соборність?

Це духовне єднання всіх територій, що історично належали українському народу, єдність та цілісність спільної території України, недоторканність її кордонів. Також соборність означає, що Україна має свою єдину національну державу, яка створює сам народ як вільну, суверенну, демократичну, правову та соціальну.

День Соборності України хоч і є офіційним святом, проте не входить до списку державних вихідних днів.

Як відомо, на 22 січня випадає китайський Новий рік.

Окрім цього, цього дня прийнято відзначати День народження повітряної кукурудзи, а також День провітрювання блокнотних записів.

Китайський Новий рік

Новий рік у Китаї відзначається з 21 січня до 20 лютого – щороку ця дата змінюється. 2023 року за місячним календарем свято випадає на 22 січня – цей день ще називають місячним новим роком. Пов’язано це з тим, що він наступає в другий молодик після зимового сонцестояння. Святкування триватиме майже тиждень – з 21 до 27 січня. Цими днями в країні запроваджуються офіційні вихідні. Цікавим фактом є те, що для китайців це буде не 2023, а 4720-й.

Китайці вважають свій Новий рік початком весни. За їхніми уявленнями цієї дати пробуджується природа і розквітає життя.

Червоний є основним кольором свята. Вважається, що він символізує багатство та щастя, а ще здатний відганяти злих духів та приносити удачу. Тому прикраса житла, вулиць та офіційних установ домінує саме цей колір.

Цей день в історії

22 січня 2023 – цей день в історії

1506 – папа Юлій II запрошує на службу до Ватикан швейцарських гвардійців, які з тих пір охороняють папську резиденцію.

1861 – французький мандрівник Анрі Муо виявив у джунглях Камбоджі гігантський храмовий комплекс Ангкор Ват.

1905 – Почалося Січневе повстання. У Санкт-Петербурзі відбулася «Кривава неділя», коли під час розгону ходи робітників до Зимового палацу з «Петицією робітників і жителів Петербурга для подання Миколі II» по натовпу почали стріляти. Мирна демонстрація була жорстоко розігнана владою («Кривава неділя», 9 січня за ст. стилем).

1918 – Центральна Рада у IV Універсалі проголосила незалежність УНР

1919 – Директорія УНР проголосила Акт об’єднання УНР та ЗУНР, ЗУНР перетворено на Західні області УНР.

1927 року футбольні вболівальники вперше почули прямий радіорепортаж. Грали «Арсенал» та «Шефілд Юнайтед» у Лондоні.

1992 – 22-23 січня відбувся І Всесвітній конгрес українців.

1999 року президент України Леонід Кучма підписав наказ про створення державного свята – День Соборності України – 22 січня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні