Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧи може низька зарплата під час війни впливати на розмір пенсії –...

Чи може низька зарплата під час війни впливати на розмір пенсії – відповідь Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
Не секрет, що багато українців під час воєнного стану стали отримувати менше. Одних перевели на неповний робочий день, інших змушують писати заяву на відпустку без збереження заробітної плати. Як це вплине на майбутню пенсію?

У Пенсійному фонді України відповіли, що 2 вересня 2022 року набрав чинності Закон України № 2506-IX “Про внесення зміни до статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо оптимізації заробітної плати при обчисленні пенсії за періоди страхового стажу під час військового стану “.

“Закон дозволяє, якщо це доцільно, виключити з періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці заробітної плати, нарахованої у період військового стану та протягом трьох місяців після його припинення”, – йдеться у повідомленні.

У ПФУ нагадали, що для обчислення пенсії враховується зарплата за всі періоди страхового стажу з липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або у разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також може враховуватися зарплата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль по 30 червня 2000 року.

Передбачено можливість виключення із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяців із невигідним заробітком (низькими коефіцієнтами). Таке “виключення” називають оптимізацією заробітку, пояснили у ПФУ.

В результаті оптимізації збільшується зарплата, за якою обчислюється пенсія і, як наслідок, збільшується розмір пенсії. За оптимізації можна виключити з підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу, але не більше 10% тривалості страхового стажу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про правила призначення пільгової пенсії для медиків.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні