Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні змінилися умови виходу на пенсію: кому можна забути про виплати

В Україні змінилися умови виходу на пенсію: кому можна забути про виплати

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні у 2023 році змінилася головна вимога для виходу на пенсію. Наразі не всі українці пенсійного фонду зможуть вийти на заслужений відпочинок.

Йдеться про страховий стаж. Для того, щоб вийти на пенсію у 2023 році у 60 років, українцям знадобиться мати більше страхового стажу, ніж потрібно було торік.

Формально пенсійний вік в Україні не збільшився. Він, як і раніше, складає 60 років. Однак для того, щоб у 60 років стати пенсіонером, тепер потрібно мати не менше 30 років страхового стажу, хоча ще у грудні 2022 року для цього достатньо було 29 років.

Таким чином, цього року стати пенсіонером зможуть лише ті, хто нагромадив не менше 30 років стажу. Якщо ж стажу для пенсії у 60 років не вистачає, доведеться вийти на відпочинок пізніше.

Так, за наявності не менше 20 років можна розраховувати на пенсію у 63 роки, а за наявності стажу не менше 15 років – у 65 років.

Якщо ж стажу немає навіть 15 років, то держава платитиме мізерну соціальну виплату з 65 років, або ж пенсіонер за віком, а не за стажем, продовжуватиме працювати, причому офіційно, поки не заробить собі хоча б 15 років стажу.

Як докупити стаж для пенсії

Але якщо не вистачає стажу, його можна докупити, причому в Україні є можливість укласти договір про добровільне страхування. Раніше такий договір укладався в органах податкової служби не менш як на рік. Зараз це можна зробити і через програму “Дія”. Місяць стажу коштує 22% від мінімальної заробітної плати. Поки що це 1474 грн (6700 грн × 22%). Сума дорівнює мінімальному розміру єдиного соціального внеску. Рік майбутнього стажу таким чином коштуватиме 17 688 грн. Людина самостійно регулярно сплачує такий мінімальний внесок та заробляє стаж, навіть якщо офіційно не працює. Усі дані про сплату внесків відображаються у реєстрі застрахованих осіб. Припустимо, працівникові час йти на пенсію, а стажу не вистачає. У такому разі він може зробити разову оплату та придбати стаж за попередні роки. При цьому стаж коштуватиме вдвічі дорожче — 35 376 грн, оскільки його вартість потрібно помножити на коефіцієнт 2.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні