П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовини25 січня – Тетянин день: що сьогодні потрібно обов'язково зробити

25 січня – Тетянин день: що сьогодні потрібно обов’язково зробити

Этот материал также доступен на русском языке
25 січня святкують Тетянин день, який ще заведено називати Днем студента. Адже свята Татіана Римська, пам'ять якої православна церква вшановує цього дня, була покровителькою учнів та студентів.

25 січня студентам слід відвідати церкву та поставити свічку за успіхи у навчанні. Увечері учні у навчальних закладах традиційно влаштовують гучні вечірки. Також 25 січня вітають із днем ангела Тетяну.

Традиції на Тетянин день

Серед простих людей було чимало традицій святкування Тетяниного дня. Цього дня жінки намагалися провести генеральне прибирання вдома. А ще вважали, якщо дівчинка народилася 25 січня, то з неї виросте хороша господиня.

Старші жінки пекли короваї у вигляді сонця. Особливе місце у святкуванні цього дня відводили саме цьому небесному світилу. Селяни вважали, що якщо піднятися на високий пагорб і загадати бажання, дивлячись при цьому на сонце, то задумане здійсниться. Віруючі ж 25 січня обов’язково відвідували церкву, щоб поставити свічку та помолитися святій Татіані на успіх у навчанні.

Що заборонено робити 25 січня

  • 25 січня забороняється зациклюватися на поганих думках.
  • Не варто піддаватися своїм шкідливим звичкам.
  • Не тримайте вдома поламані речі, краще 25 січня їх викинути.

Що сталося в Україні та світі 25 січня?

  • 1924 рік – у французькому альпійському містечку Шамоні розпочинаються перші зимові Олімпійські ігри (беруть участь спортсмени з 18 країн);
  • 1945 рік – Гранд Рапідс у Мічигані (США) стає першим містом, де почали фторувати питну воду для профілактики карієсу;
  • 1949 рік – у Лос-Анджелесі проходить перша церемонія вручення телевізійних нагород “Еммі”;
  • 1955 рік – вченими з Колумбійського університету розроблено ядерний годинник, що показує час з похибкою в 1 секунду на 300 років;
  • 1964 рік – США запускають супутник “Ехо-2”, що дозволив встановити супутниковий зв’язок між США та СРСР;
  • 1965 рік – Йосип Сліпий, який відсидів 18 років у радянських таборах, стає головою УГКЦ;
  • 1992 рік – Україна встановлює дипломатичні відносини з Єгиптом;
  • 1993 рік – на орбітальній станції “Мир” проходить перша у світі мистецька виставка робіт українського режисера та художника Ігоря Подольчака;
  • 2008 рік – відбулася світова прем’єра фільму українського режисера Ігоря Подольчака “Las Meninas”.

Володимиру Зеленському – 45 років

25 січня виповнилося 45 років президенту України Володимиру Зеленському, названому Людиною 2022 року багатьма виданнями, включаючи журнал Time.

За останній рік, рік повномасштабного протистояння проти армії РФ, він довів, що гідний представляти український народ.

Зеленський народився у Кривому Розі, у єврейській родині. Набув великої популярності як шоумен, комік, актор кіно, озвучування та дубляжу, кінорежисер, сценарист, продюсер кіно та телебачення, телеведучий, співак, гуморист, пародист та гуморист.

Був співвласником та художнім керівником “Студії Квартал-95” (2003-2019) та генеральним продюсером телеканалу “Інтер” (2010-2012).

А ось свою політичну кар’єру він розпочав 2019 року, коли балотувався на виборах президента України 2019 року. За підсумками голосування його було обрано шостим президентом України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні