П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПідвищення пенсій в Україні: кому у березні додадуть від 700 до 1500...

Підвищення пенсій в Україні: кому у березні додадуть від 700 до 1500 гривень до виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на воєнний стан, влада країни обіцяє в березні перерахувати пенсії українцям. Внаслідок запланованої індексації деякі пенсіонери можуть отримати збільшення у розмірі 1500 грн.

Це станеться у випадку, якщо осучаснення проведуть за чинними та передбаченими законами правилами, пише Оглядач.

Але підвищення пенсій буде індивідуальним. Комусь додадуть пристойну суму, а хтось взагалі залишиться без перерахунку.

З урахуванням рівня інфляції та розміру зростання зарплат індексацію пенсій в Україні з 1 березня мають провести у розмірі 24%. Але ця цифра не точна, у Мінсоцполітики заявили, що точний розмір підвищення буде відомий ближче до лютого.

Якщо осучаснення буде у розмірі 24%, тобто при пенсії у 6 250 грн. прибавка становитиме 1500 грн. Однак, якщо розрахунковий розмір пенсії значно менший за мінімальну пенсію, індексація може таких пенсіонерів не торкнутися.

Інший приклад: ваш розрахунковий розмір пенсії складає 3000 грн. Після осучаснення у березні 2023-го виплату збільшать до 3720 грн. Отже, ви отримуватимете на 720 гривень більше.

Осучаснення не торкнеться українців, які мали невеликі зарплати чи накопичили маленький стаж.

Важливе уточнення: під час осучаснення підвищується лише розрахунковий розмір виплати. Тобто всі можливі надбавки (за стаж, вік тощо) не враховуються.

Звідки взялися 24%? Згідно з формулою, половину зростання зарплат за минулі три роки додають до половини від рівня інфляції. Половина суми цих показників – 24%.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як змінилися пенсії в Україні з початку війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні