П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДеякі українці можуть залишитися без житлової субсидії у 2023 році: кому скасують...

Деякі українці можуть залишитися без житлової субсидії у 2023 році: кому скасують пільги

Этот материал также доступен на русском языке
Право на субсидію мають українці, які самостійно не можуть сплатити комунальні послуги. Але деякі громадяни вже у 2023 році можуть залишитись без державної допомоги – субсидії.

Зокрема, йдеться про внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Як повідомили у Мінсоцполітики, за місцем проживання переселенців проводитимуть відповідні періодичні перевірки. Якщо ж людину не застануть там, то вона ризикує залишитися без державних виплат. Важливо, що переселенці мають десять днів, щоб звернутися до органів соціального захисту та підтвердити свій статус.

Якщо у вас є поважна причина для тривалої відпустки, ви можете відновити виплати.

“У разі, якщо людина їздила кудись відпочивати або була у відрядженні, повертається пізніше, вона подає заяву – і виплати буде відновлено”, – пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Субсидію можуть отримати переселенці, які проживають в Україні, а також люди, які виїхали за кордон. Начальниця управління надання житлових пільг Пенсійного фонду України Олена Краснова попередила про невеликі зміни щодо внутрішніх переселенців.

Зокрема, ВПО не повинні надавати документи про оренду житла для оформлення державної допомоги. Крім того, під час воєнного стану та протягом двох місяців після його завершення збереглася можливість отримання соціальних виплат для біженців з України, які виїхали до інших країн. Але комунальні нормативи на них не розраховуються.

Як це відбувається на практиці? Наприклад, є сім’я із чотирьох осіб. Жінка з двома дітьми виїхала за кордон, а чоловік перебуває в Україні, тож соціальні нормативи щодо житлово-комунального господарства розраховуватимуть лише на нього.

Варто зазначити, що у державному бюджеті на 2023 рік закладено менше коштів на виплату субсидій українцям. Так, субсидування сплати комунальних послуг знизилося на 9,2%, що становить 37,9 млрд грн.

Але, за словами глави українського уряду Дениса Шмигаля, найбільш уразливі верстви населення обов’язково отримають субсидії. У бюджеті наступного року закладено достатньо коштів, переконує він. Середній розмір допомоги становитиме 1800 грн у опалювальний період.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як оформити субсидію онлайн.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні