Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовини25 грудня: свята та події. Різдво та День дарування ялинкових куль

25 грудня: свята та події. Різдво та День дарування ялинкових куль

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя 25 грудня 2022 року. 359-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 6 днів.

Що відзначають 25 грудня:

Цього дня відзначають католицьке Різдво Христове, 280 років тому винайшли шкалу Цельсія, а 1583 року народився композитор Орландо Гіббонс. А ще сьогодні святкують День дарування ялинкових святкових кульок.

Різдво 25 грудня – не лише католицьке. Його відзначає кілька православних церков світу – Константинопольська, Кіпрська, Елладська, Румунська, Олександрійська, Антіохійська, Албанська, Болгарська церкви.

День народження Ісуса Христа – дата умовна, оскільки ні історики, ні релігієзнавці не мають достовірної інформації про неї. Біблія не має вказівок на день чи рік, коли він народився.

25 грудня відбулися такі визначні події:

336 – у Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва.

1492 – каравелла “Санта-Марія”, на якому Христофор Колумб доплив до берегів Америки, налетіла на рифи біля берегів Гаїті через недбалість вахтового матроса. Індіанці допомогли зняти з судна цінний вантаж, гармати та продовольство, але корабель врятувати не вдалося.

У 1741 році Андерс Цельсій, шведський астроном і математик винайшов шкалу вимірювання температури. Її назвали на його честь “Шкала Цельсія”. Нагадаємо, Шкала Цельсія – це шкала, в якій температура танення льоду становить 0°, а температура кипіння води – 100°.

1951 – у Києві введено в дію першу в СРСР електронно-обчислювальну машину (МЕСМ).

1968 – “Led Zeppelin” відвідали США, в рамках свого першого американського турне.

1975 – у Києві відкрито пам’ятник Івану Котляревському.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні