Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВиплата пенсій та соціальної допомоги у 2023 році: у Мінсоцполітики розповіли, до...

Виплата пенсій та соціальної допомоги у 2023 році: у Мінсоцполітики розповіли, до чого готуватися

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на воєнний стан, українці вчасно одержують соціальні виплати. Чи вистачить коштів у бюджеті на пенсії у 2023 році?

Про це в інтерв’ю сайту Кореспондент розповіла міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

«Повномасштабна війна не додає коштів до нашого бюджету. На жаль, склалася складна економічна ситуація, величезна кількість людей виїхала за межі України. Ці обставини створюють необхідність оптимізувати всі витрати, зокрема соціальні. Ми називаємо бюджет 2023 року бюджетом перемоги, де 50% усіх існуючих видатків спрямовується саме на оборону. Це перший пріоритет. А друга позиція – це соціальні витрати. І, якщо ми говоримо про обов’язкові виплати, тобто ті напрямки, які дозволяють людям пережити всі труднощі воєнного часу, якимось чином уникнути бідності, отримати додаткову підтримку, коли є ризики малозабезпеченості, у сім’ї багато дітей – жодна з цих програм не зменшено та не зупинено», – зазначила Оксана Жолнович.

За словами міністерки, уряд оптимізував лише програми розвитку, які б передбачали додаткові напрями. Соціалка в країні покривається міжнародними партнерами та їх вливаннями до нашого українського бюджету.

«Водночас питання пенсій, субсидій, всіх виплат та допомоги, зокрема малозабезпеченим, дітям тощо. – Безперечно зберігається. Ми, хоч і незначно, але збільшили допомогу наступного року у бюджеті – у межах 5%. Розуміємо, що це не покриває наявну інфляцію. Але суттєво збільшити допомогу прямо немає можливості. Тим не менш, ми взаємодіємо з міжнародними організаціями, щоб вони через програму “еДопомога” додатково надавали кошти для допомоги нашим громадянам, які потребують такої підтримки», – підсумувала Оксана Жолнович.

Тобто виплата пенсій у 2023 році безпосередньо залежатиме від міжнародної допомоги та від того, як довго триватиме війна.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні