П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 21 грудня – день зимового сонцестояння

Цей день в історії: 21 грудня – день зимового сонцестояння

Этот материал также доступен на русском языке
21 грудня у світі святкують День народження кросворда та День ліхтарика. Також сьогодні відзначається день зимового сонцестояння.

День зимового сонцестояння

21 грудня – День зимового сонцестояння. Саме на цю пору припадає найкоротший день і найдовша ніч на рік.

День зимового сонцестояння випадає на 22 грудня лише у роки, які передують високосному. 2023 року такої не буде, тому цього року особлива дата настане 21 грудня.

День зимового сонцестояння у Північній півкулі планети настане о 16:47 за північноамериканським східним часом (EST), відтак по Києву — о 23:47.

Зимове сонцестояння відбувається, коли Сонце досягає своєї крайньої південної точки і знаходиться мінімально низько над горизонтом. День цієї пори — найкоротший, а ніч — найдовша.

Вважається, що зимове сонцестояння має особливу магічну силу та енергетику.

Традиції на день зимового сонцестояння

День зимового сонцестояння шанували у Київській Русі ще за часів язичництва. У народі говорили: “Сонце — на літо, зима — на мороз”, а наступ найдовшої ночі пов’язували з волею жорстокого повелителя морозів і темряви Карачуна.

Існували і народні прикмети:

  • безвітряний і тихий день – плодові дерева дадуть гарний урожай;
  • ясне та променисте сонце — на Новий рік буде морозно та похмуро, а якщо на гілках іній, тоді до новорічної ночі розпочнеться відлига;
  • йде дощ – весна буде мокрою;
    • на деревах видно іній — гарний урожай жита та пшениці.

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Вірили, що на Землю спускається Молоде Сонце – Коляда. Він був богом веселощів та духовного відродження. Щоб вшанувати божество, розпалювали величезне багаття, а також пекли обрядовий хліб, який мав форму сонця.

День кросворду

День народження кросворду щороку святкують 21 грудня. Батьком цієї головоломки вважають Артура Вінна. Саме його кросворд вперше було опубліковано у газеті Fun (недільний випуск New York Times) 21 грудня 1913 року. Він вирішив створити гру, яка була б цікава всім без винятку. Він використовував зовсім новий підхід – складати слова в смужки (клітини), що перетинаються між собою. Англійською “cross-word”.

День ліхтарика

21 грудня святкують і День ліхтарика. Свято було створене тому, що це найкоротша доба за весь рік. Перший переносний ліхтарик був придуманий Девідом Майзеллом у 1898 році. Тоді він та його друг Конрад Х’юберт створили компанію, яка розробляла та випускала ліхтарики – Ever Ready. Тоді найчастіше їх купували поліцейські, адже винахід дуже допомагав під час нічної роботи.

Що сталося 21 грудня в Україні та світі?

1846 – шотландський хірург Роберт Лістон вперше в Європі застосував анестезію під час хірургічної операції – провів ампутацію стегна пацієнту Джеймсу Черчіллю під ефірним наркозом.

1867 – австрійський імператор Франц Йосип (1848-1916) затвердив австро-угорську угоду та Конституцію Австрії.

1898 – П’єр і Марія Кюрі відкрили радій.

1937 – у Голлівуді відбулася прем’єра першого повнометражного мультфільму «Білосніжка та сім гномів». Над 83-хвилинною стрічкою працювало 750 художників.

1988 – досвідчений зразок Ан-225 “Мрія” здійснив перший політ.

1990 – біля станції метро “Лівобережна” відбулося офіційне відкриття постійного приміщення Київського театру драми та комедії на лівому березі Дніпра (у колишньому приміщенні кінотеатру “Космос”).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні