П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: Міжнародний день допомоги бідним та День Святого Миколая

Цей день в історії: Міжнародний день допомоги бідним та День Святого Миколая

Этот материал также доступен на русском языке
19 грудня у світі відзначають Міжнародний день допомоги бідним, в Україні – День адвокатури, а у православних – День святителя Миколи Чудотворця.

19 грудня Миколая Чудотворця: історія свята

Сьогодні, 19 грудня, православна церква вшановує пам’ять Миколая Чудотворця. У перекладі з грецької мови ім’я Миколай означає «переможець народів». Миколай Чудотворець народився в багатій сім’ї аристократів приблизно в III столітті в місті Патара, розташованому на території Малої Азії. Коли він був дитиною, родина переїхала до портового містечка Мири, де Миколай прожив до глибокої старості. З дитинства Миколай вивчав Святе Письмо. Святий дожив до старості та помер 6 грудня (19 грудня за старим стилем) 340 року.

У цей період за вікном міцніють морози, які називають Микольськими. У наших предків у цей час починалося сватання. Ті, хто мріяв одружитися, молилися Миколаю Чудотворцю. Вірили, що молитва допоможе якнайшвидше зустріти другу половинку.

19 грудня прийнято дарувати подарунки дітям. Тому маленькі члени сім’ї чекали настання свята з особливим нетерпінням. Вранці вони заглядали під подушку. Тим, хто добре поводився протягом року, святий Миколай дарував солодощі.

Міжнародний день допомоги бідним

За даними міжнародних експертів, на кінець 20 століття близько чверті всього населення планети, тобто півтора мільярда людей, тягнуло злиденне існування. А проведені дослідження також показали, що в період з 1999 до 2007 року від злиднів померло понад 300 мільйонів людей. Варто зазначити, що навіть дві світові війни загалом не забрали стільки людських життів. У зв’язку з цим ООН прийнято кілька програм, які мають на меті викорінення злиднів.

Перші програми з ліквідації злиднів почали діяти на початку 2000 року, проте поки кількість тих, хто живе за межею бідності, не зменшується. Незважаючи на те, що світова економіка сьогодні розвивається стрімкими темпами, і все більше людей можуть похвалитися високим рівнем життя, злидні, як і раніше, є однією з ключових проблем людства.

Адже бідність означає не лише нестачу грошей, а й відсутність гідної роботи, зручного житла, доступу до доброї освіти та охорони здоров’я. У багатьох країнах світу традиційно допомогу бідним, поряд із державними та міжнародними програмами, здійснюють різні релігійні та благодійні громадські організації, а також приватні меценати.

День адвокатури в Україні

Відповідно до Закону України “Про адвокатуру”, який був введений у дію постановою Верховної Ради від 19 грудня 1992 року, адвокатура України “є добровільним професійним громадським об’єднанням, покликаним, згідно з Конституцією України, сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

Адвокат – це захисник, який у кримінальному судочинстві наділений широкими правами. Серед основних прав адвоката – право на побачення з обвинуваченим без обмеження кількостей; ознайомлення із матеріалами справи; подання доказу невинності або меншої вини обвинуваченого; оскарження дій слідчого, прокурора чи суду та інші.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні