Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні тарифи на електроенергію зростуть на 107%: кого торкнеться підвищення

В Україні тарифи на електроенергію зростуть на 107%: кого торкнеться підвищення

Этот материал также доступен на русском языке
С нового года в Украине планируют повысить цены на электроэнергию. Увеличится и стоимость диспетчерских услуг. В целом подорожание составит 107% по отношению к нынешним показателям.

Збільшення тарифів торкнеться бізнесу. Проекти зміни тарифів на 2023 рік опубліковано на сайті НЕК “Укренерго”. Новий тариф на електроенергію становитиме 636,17 гривні/МВт-год, а послуги диспетчеризації подорожчають до 207,63 гривні, пише 24.

Подорожчання тарифів на електроенергію для бізнесу відчують звичайні споживачі, адже це неминуче призведе до подорожчання цін на більшість товарів.

Чому дорожчає електроенергія?

Подорожчання електроенергії планується з кількох причин. Найголовніша з них – руйнація енергетичної інфраструктури російськими обстрілами. Серед інших факторів:

  • цінові зміни на водопостачання та водовідведення;
  • збільшення фізичного обсягу робіт через постійні обстріли з боку РФ та вартість цих робіт;
  • зростання витрат на сировину та матеріали;
  • зростання ціни палива;
  • збільшення витрат на капітальні інвестиції;
  • зростання прогнозних курсів долара та євро до гривні з одночасним збільшенням витрат на ПСО для “зеленої” генерації.

Збільшення тарифів для бізнесу – вирок, саме так вважають виробники. На думку глави Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, в результаті Україна може взагалі втратити національне виробництво.

«Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії – нищівний удар для українського бізнесу. Це рішення викликало багато питань навіть у мирний час, а під час війни – це просто неприпустимо. Якщо ми хочемо зберегти національне підприємництво, якщо ми хочемо зберегти національний бізнес – це робити не можна категорично», – заявив Соболь в інтерв’ю ТСН.

Чи варто очікувати підвищення тарифів для населення?

Тарифи на світ не зміняться до кінця опалювального сезону. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів України. В даний час діє фіксований тариф для індивідуальних побутових споживачів:

  • 1,44 гривні за кіловат-годин за споживання до 250 гривні за кіловат-годин на місяць,
  • 1,68 гривні за кіловат-годину за споживання понад 250 гривні за кіловат-годину на місяць.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні