П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 10 грудня – Всесвітній день прав людини та...

Цей день в історії: 10 грудня – Всесвітній день прав людини та Всесвітній день футболу

Этот материал также доступен на русском языке
10 грудня – 344-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 21 день.

10 грудня щорічно святкують Всесвітній день футболу. Свято започаткувала Генеральна асамблея ООН. Завдяки цьому дню всі вболівальники, любителі та спортсмени можуть вшанувати улюблений вид спорту. Така командна гра, як футбол, має досить цікаву історію. Гра з м’ячем існувала у Китаї ще III – II століттях до нашої ери. Головною метою було потрапити до сітки, яку закріплювали на жердинах із бамбука. Подібні варіанти також існували у єгиптян та греків. Проте справжньою батьківщиною футболу вважається Англія.

Існує навіть документальне підтвердження, яке датується 1170 роком. У ньому описано, що молодь збирається на полі для гри у м’яч.

Гра стала навіть настільки популярною, що виникла справжня проблема короля Едуарда II. У 1300-х роках країна готувалася до війни із Шотландією, проте воїни не вправлялися у стрільбі з лука, а грали у футбол. Королеві нічого не залишалося, як заборонити на якийсь час цю гру. Згодом футбол поширювався і став досить популярним серед представників робітничого класу.

Під час гри люди не просто відпочивали, а й могли поспілкуватися. Однак тоді матчі проходили не зовсім цивілізовано. Правила були нечіткими, а на полі не було суддів, тому часто траплялися бійки. У XVIII столітті футбол стає популярним не лише серед робітничого класу. У нього починають грати студенти вишів. Саме в Кембриджському університеті у 1848 році було встановлено перші правила.

Цікаво, що деякі з них діють і зараз. 1863 року в Англії створюють першу Футбольну асоціацію.

10 грудня – Всесвітній День прав людини. Офіційно свято було проголошено у 1950 році з ініціативи ООН. Дату прийняли на честь ухвалення в Парижі 1958 року Загальної декларації прав людини. Це міжнародний акт, згідно з яким кожна людина має рівні права на свободу та несе відповідальність перед цим законом.

10 грудня весь світ святкує День Нобеля. Цю дату приурочили до дня смерті Альфреда Нобеля, який був видатним хіміком, інженером, винахідником, письменником. Саме він винайшов динаміт та багато інших речей.

Нобель залишив усю свою спадщину (31,5 мільйона шведських крон) на фінансування міжнародної премії за досягнення у фізиці, хімії, фізіології, медицині, світі, економіці та літературі.

Що сталося в Україні та світі 10 грудня?

  • 1520 – Мартін Лютер публічно спалює папську буллу Exsurge Domine про відлучення його від церкви у Віттенберзі;
  • 1637 рік – козацькі війська під керівництвом Павла Бута біля Боровиці зазнають поразки від поляків;
  • 1684 – Едмонд Галлей зачитує на засіданні Королівського товариства роботу Ісаака Ньютона, в якій закони Кеплера були виведені на основі теорії тяжіння;
  • 1768 рік – у Великій Британії заснували Королівську Академію Мистецтв, найбільш впливову та авторитетну Асоціацію художників Великої Британії;
  • 1817 рік – Міссісіпі стає 20-м штатом США;
  • 1901 рік – у Стокгольмі вручили перші Нобелівські премії;
  • 1948 рік – Генеральною Асамблеєю ООН прийнято Загальну декларацію прав людини;
  • 1949 рік – під час масштабної кампанії усунення кваліфікованих українських працівників з академічних установ у звинуваченні “за антирадянську діяльність” заарештували історика, археографа Ярослава Дашкевича;
  • 1953 рік – виходить 1-й номер журналу “Плейбой”;
  • 1999 рік – Панамський канал переходить під юрисдикцію Панами (раніше належав Сполученим Штатам).

Джерело: ТСН

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні