Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії в Україні: кому з українців урізали стаж для нарахування пенсії

Пенсії в Україні: кому з українців урізали стаж для нарахування пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Йдеться про період навчання у вишах на денному відділенні. Якщо раніше цей період, який може становити від 2 до 5 років, зараховувався до стажу для пенсії, то тепер ці роки доведеться докупити або працювати довше.

Вся справа в тому, що при оформленні пенсії до страхового стажу відноситимуться роки навчання на денному відділенні у вузі за період до 1 січня 2004 року. А ось навчання після цієї дати вже не увійде до стажу.

Для підтвердження факту навчання у роки до Пенсійного фонду слід пред’явити диплом чи свідоцтва, посвідчення та інші документи, видані виходячи з архівних даних.

Як докупити стаж за період навчання після 2004 року?

Після цієї дати такий період зараховується до страхового стажу лише у разі добровільної сплати єдиного соціального внеску. Для цього слід звернутися до органів податкової служби за місцем проживання та написати заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Сума ЄСВ, яку доведеться заплатити, становитиме 2860 гривень на місяць. Відповідно до статті 10-ї Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, у разі одноразової сплати ЄСВ за періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, її сума за кожен місяць такого періоду не може бути меншим від мінімального страхового внеску на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні будуть по-новому вважати страховий стаж.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні