Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 20 листопада – Всесвітній день дитини та День перевтілень

Яке сьогодні свято: 20 листопада – Всесвітній день дитини та День перевтілень

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 20 листопада 2022 року. 324-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 41 день.

За церковним календарем 20 листопада відзначають іменини:

Олександр, Олексій, Іван, Микола, Павло, Євген, Михайло, Валерій, Єлизавета, Кирило, Костянтин, Георгій, Григорій, Федір, Богдан, Опанас, Веніамін, Іларіон.

Які свята відзначають 20 листопада

Всесвітній день дитини

20 листопада у всьому світі щорічно святкується Всесвітній день дитини. Це свято відзначається як день світового братства та взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей у всьому світі.

Історія свята

У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести у практику святкування цієї дати як дня світового братства та взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей у всьому світі. Саме цього дня – 20 листопада 1959 р. Генеральна Асамблея ухвалила Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 р. – Конвенцію про права дитини. З 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основних документів у сфері захисту прав дитини.

За даними ООН, щороку одинадцять мільйонів дітей помирають, не доживши до свого п’ятого дня народження, ще десятки мільйонів залишаються фізично чи розумово хворими, не маючи змоги дорослішати, жити та розвиватися. Багато з цих смертей викликані хворобами, що легко запобігають або легко виліковуються; інші – згубними наслідками злиднів, невігластва, дискримінації та насильства. Всі разом ці причини завдають тяжких втрат сім’ям, громадам, державам та усьому світу. Тому цей день покликаний ще раз привернути увагу суспільства до проблеми захисту дітей та розвитку середовища, дружнього щодо малюків у всьому світі.

Цей день в історії

У 1962 році завершилася Карибська криза, під час якої відносини між Радянським Союзом та Сполученими Штатами були серйозно загострені.

1979 року медики вперше провели переливання штучної крові.

У 1985 році випущено операційне середовище, що отримало назву Windows 1.0. Пізніше Windows став однією з найпопулярніших операційних систем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні